29 de juny 2007

A Mercat Nou veient els dos 6000

Avui he estat per Mercat Nou una estoneta, amb l'objectiu de caçar els nous 6000 que ja circulen en servei comercial per la L1. L'objectiu s'ha complert i han passat primer el 6001, amb el torn 123 i després el 6002 amb el torn 124, tots dos direcció Hospital de Bellvitge. Després d'esperar-me una estona han tornat a passar direcció Fondo i he agafat el 6002 fins a Navas, per seguir cap a Fabra i Puig després i agafar renfe. La veritat és que fer fotos a Mercat Nou és una delícia ja que pel mateix preu tens el metro i els trens de renfe perfectament visibles allí mateix. Per desgràcia ben aviat tot canviarà ja que aquest agost tallaran la L1 entre Pl.de Sants i Sta.Eulàlia justament per canviar tota l'estació de Mercat Nou i fer-la amb andana central i coberta pel maleït calaix que tot ho vol amagar però que no és més que un nyap al mig de la ciutat.

20 de juny 2007

Sortida a Alacant. En FGV de Dènia a Alacant

Ja fa una setmana però el record és ben viu. La nova feina fa que no pensi en escriure al bloc i per això vaig amb tant retard.
Dimecres passat, dia 13 de juny, començava a l'estació de Dènia de FGV on vam poder veure un dels automotors MAN ex-FGC que aquí encara donen guerra com s'està podrint a la via 4. De fet ens van dir que no circularia més tot i que veient l'èxit dels MANs reformats ja vorem què pot arribar a passar. Havíem d'agafar el tren de les 8:25, un MAN reformat idèntic als que circulen per la xarxa de FEVE, que ens duria fins a Calp. Allí agafaríem un tren per tornar enrera fins a Teulada i durant l'espera fins al proper tren descendent, que de fet era el mateix que havia passat cap a Dènia, vam poder esmorzar al bar de l'estació un bon entrepà de pernil acabat de tallar. De Teulada vam baixar fins a Altea, possiblement un dels trams més espectaculars i bonics de la línia és entre Calp i Altea on circula per paisatges muntanyosos i passa pel famós viaducte del Mascarat, que té el tauler metàl·lic recte però la via hi descriu una corba.

A Altea volíem fer-hi parada i fonda però com que el tren amb el que havia de creuar venia tard vam poder baixar, fer fotos a dojo de l'estació i comprar novament bitllet fins a Benidorm, el paradís de l'especulació i la cosa més horrible de la costa del País Valencià, amb permís de Marina d'Or... L'estació de Benidorm per ser al lloc on és encara és prou decent, amb tres vies i una més de dipòsit-apartador per al Limón Exprés que ja no circula i es troba en un estat bastant deplorable. De Benidorm a Creueta vam anar en un MAN dels no reformats (només ho està una mica de fet) i a Creueta vam poder veure un dels antics MAN circulant sobre plataforma tramviària però amb els passos protegits amb barreres convencionals... Tot un espectacle digne de veure. Això es deu a que el tren-tramvia d'Alacant aviat arribarà fins aquí i després a Benidorm i els trens dièsel només faran el recorregut entre Benidorm i Dènia.

La darrera etapa del viatge en tren dièsel ens duria de Creueta fins a El Campello, a bord d'un MAN tampoc reformat.

A El Campello és on s'inicia el tren-tramvia d'Alacant i per tant cal fer transbordament a una de les noves unitats de la sèrie 4100. Realment és molt curiosa la línia de tren-tram, única a la Península de moment, ja que hi ha moments que sembla talment que estiguis en un tramvia (pel tipus de plataforma, senyalització, catenària, etc) i d'altres que sembla un ferrocarril tradicional. L'invent no em va desagradar gens. A l'Albufereta vam canviar a un tramvia de la línia L4, servits per tramvies Bombardier sèrie 4200, i vam anar a l'estació d'Alacant-La Marina, punt d'inici original de la línia Alacant-Dènia i que ara no és més que una simple parada de tramvia, tot i que molt peculiar ja que hi ha els tallers de la línia allí mateix. Malhaurdament, és tan peculiar aquesta parada que un parell de vigilants de seguretat ens van haver de venir a tocar el crostó dient que no podíem fer fotos (la paranoia de renfe s'estén...).

Vam tornar enrera fins a La Isleta on vam agafar novament un tren-tram 4100 per entrar al tram inaugurat recentment fins a Mercat, a través d'un sinuós i costerut traçat a l'aire lliure i un túnel totalment de metro a la part final.

El viatge a València i Alacant va acabar tornant en l'Arco de la tarda que ens deixaria a Barcelona una mica abans de mitjanit, no sense abans passejar una mica per l'estació d'Alacant d'adif on veuríem com a "estrella" la 334.001.

17 de juny 2007

Sortida a València. A Alboraia, Aeroport i Seminari-CEU

Després de dinar al costat del pont de Calatrava a Alameda vam agafar la línia 3 fins a Palmaret, anant a bord d'una 3900. Ja que hi érem i com que Palmaret tampoc tenia res d'especial, vam agafar un altre tren i vam anar fins a l'estació colateral d'Alboraia. Aquesta estació es soterrarà properament però mentrestant encara manté l'aire a carrilet de manera molt notable. Des d'Alboraia tornaríem a la zona més de metro per anar fins a la nova extensió a l'Aeroport de València, que curiosament queda i quedarà com a estació terme sent ramal de la línia que anirà a Riba-roja de Túria. Això sí, l'estació queda totalment dins de la terminal d'Aena i just passar les barreres tarifàries un ja és a la terminal, no com a Barcelona...
El viatge seguiria tornant cap a Àngel Guimerà on transbordaríem a un tren de la línia 1 amb destinació Seminari-CEU. En aquesta estació vam poder veure les peculiars maniobres que encara es realitzen amb banderins.

Finalment, tornàvem cap a València fent parada a Empalme tot i que va quedar pendent una escapada a la línia de Llíria per poca disponibilitat de temps. El viatge per la xarxa de FGV acabava a l'estació de Túria on vam poder caçar finalment una 3600 reformada, després d'haver fet fotos a tota la varietat de material: 3600, 3700, 3800, 3900 i les noves 4200 i 4300.
A la foto el "show" de maniobres a Seminari-CEU.

15 de juny 2007

Sortida a València. A Vilanova de Castelló, Marítim-Serreria i Neptú

El dimarts passat vam fer una sortida a València per anar a veure la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, FGV, que el darrer cop que vaig ser-hi vaig fer molt poquet.
El dia va començar a Terrassa, agafant el rodalies que surt a les 5:48 i que va arribar puntual a Sants. De Barcelona sortiríem en l'Euromed matinal de les 7:00, arribant a València a les 9:59. L'Euromed segueix sent un dels trens amb més èxit de renfe i amb una ocupació molt alta, en bona part d'homes i dones de negocis que anaven amb el portàtil a coll aprofitant per avançar feina.

Un cop a València-Estació del Nord mirem ràpidament que hi volta per allà. Com a novetat un dels dos Civia que fan el trajecte de la línia C1 a Gandia. Ja al maravellós vestíbul vam poder veure una nova màquina d'autovenda de bitllets per a trens de mitjana distància. Però ràpidament ens vam ficar a la xarxa de FGV, que era el nostre objectiu, inciant recorregut a l'estació de Xàtiva i anant fins a Àngel Guimerà, on faríem transbordament a la línia 1. Volíem anar fins a Vilanova de Castelló (o Castelló de la Ribera) però ja que teníem un tren abans vam agafar una unitat fins a Torrent, que a més va resultar ser una 3600 que justament seran retirades en els propers dies. Durant el trajecte entre Àngel Guimerà i Torrent vam passar per la fatídica corba on va haver-hi l'accident fa cosa d'un any ja i del que justament ara se n'ha reobert la investigació. El fet de passar amb la 3600 podent treure el cap per la finestra va causar-me menys impressió i vam poder constatar que el tram és curt però la corba molt tancada. Durant el recorregut també ens vam creuar amb una de les noves 4300 (concretament a Paiporta) que han entrat recentment en servei. A Torrent vam canviar a una 3700, les típiques de la línia 1, i vam anar fins a Vilanova de Castelló per un traçat força rectilini i planer, amb via renovada totalment excepte al darrer tram, on deixa molt que desitjar però que també s'està procedint a canviar-lo. És molt curiosa la gran quantitat de baixadors facultatius que hi ha al llarg del recorregut i pels quals a l'interior del tren hi ha un botó per sol·licitar parada.

Un cop a Vilanova de Castelló disposàvem de breus instants per poder tornar amb el mateix tren cap a València i vam pujar fins a València Sud. Allí vam veure una mica les instal·lacions, ja que és on hi ha els tallers, i en una via encara tenien la unitat de l'accident de Jesús, massa a la vista, i que duia molts mals records. El viatge va seguir a bord d'una 3900 de la línia 5 fins a la nova extensió a Marítim-Serreria. Aquesta estació és molt curiosa perquè es fa enllaç directe amb el tramvia que va fins a Neptú (i més endavant també amb el que anirà a Tossal del Rei), quedant les dues vies del tramvia a la part central i les del metro als laterals. Ja que hi érem vam recórrer la nova línia entre Marítim-Serreria i Neptú, un tram molt curt servit per un sol tramvia i amb moltes corbes limitades a 10 km/h.
Novament a Marítim-Serreria vam anar fins a Alameda en una de les noves unitats 4300 on canviaríem a la línia 3, després de fer un mos al costat del pont dissenyat per Calatrava.


A la foto, la nova estació de Marítim Serreria amb un dels nous tramvies de la sèrie 4200 i un dels nous trens de la 4300.

11 de juny 2007

En TRAM per la Mina i Sant Adrià

Avui he aprofitat la meva setmaneta de transició entre feines per anar a arreglar papers i de passada fer coses que encara tenia pendents quant a temes ferroviaris posats en servei darrerament. Un d'ells era la prolongació de la línia T5 del tramvia des de Besòs fins a Sant Joan Baptista. He recorregut la línia sencera, de Glòries a Sant Joan Baptista i després he anat tornant cap al punt d'origen, primerament a peu en tot el tram nou, el qual he fotografiat detalladament (ja veurem quan ho pujaré a trenscat.cat, la feina se m'acumula!) i després baixant a les estacions subterrànies situades a la Gran Via, que han estat redecorades des de la seva inauguració l'any passat. M'ha agradat la integració del tramvia al barri de la Mina, zona que havia estat molt marginals anys enrera i que actualment sembla que se n'està sortint prou bé. Segur que el tramvia hi contribueix decisivament i més quan es posi en servei la nova Rambla de la Mina (i segurament la línia T6). A la foto un tramvia a la parada de Parc del Besòs, amb els característics edificis del barri al fons.

05 de juny 2007

De ruta per les obres de la Llobregat-Anoia

Ahir dilluns, festiu pels que treballem a Barcelona, vaig anar a fer una ruta per la línia Llobregat-Anoia tot observant algunes obres. Primer vaig passar per Pallejà on els treballs segueixen endavant a un ritme bastant ràpid; vaig poder provar un nou pont metàl·lic provisional que substitueix un pas inferior que queda interromput pel nou túnel. A més, també s'han col·locat els pals i mènsules de suport de la catenària a la sortida del túnel pel costat Barcelona.
Després de Pallejà vaig anar cap a Martorell, de fet vaig estar a l'estació de la xarxa de via ampla on les obres de remodelació de l'estació sembla que per fi ja són de debò.

Finalment, vaig anar a veure les obres de doble via entre Martorell i Olesa. Primerament situant-me a un pas superior que hi ha entre Martorell i Abrera, molt a prop del nus d'enllaç de l'A-2 amb la SEAT per després anar cap a Abrera. Aquesta estació ja té pràcticament enllestides les obres de reforma i es pot dir que a grans trets ha quedat prou bé.

L'últim punt de caça va ser al tram de doble via al nord d'Olesa, que és el més avançat de tots, ja que els trens ja van per la via nova mentre que l'antiga s'està renovant; de fet la via en sí ja està canviada i s'hi estava instal·lant la catenària.

01 de juny 2007

Mira-sol sense teulada

L'estació de Mira-sol es troba en plena fase d'obres de remodelació integral, amb la construcció d'un nou vestíbul i accés dotat d'escala mecànica i ascensor. La direcció de l'obra la realitza Dopec, l'empresa a la qual he estat treballant, tot i que de manera intermitent, des del setembre del 2005 i de la qual plegaré el proper divendres. Iniciaré així una nova fase en una altra consultoria que es dedica a temes de mobilitat. La foto correspon a l'andana de l'estació a la qual s'està canviant tota la coberta que protegeix els viatgers de les inclemències meteorològiques.