29 de març 2008

25 anys Cft: viatge Garrafeta Lleida-Cervera

Avui hem fet un viatge que ha tancat els 25 anys del Club Ferroviari de Terrassa. Ha estat de Lleida a Cervera a bord d'un tren regular d'ARMF en el qual teníem tot un vagó reservat per a nosaltres.
El dia començava ben d'hora a Terrassa on agafàvem un autocar per anar fins a Lleida. A Lleida hi arribavem a les 9 del matí, tenint 30 minuts fins a la sortida del tren de vapor. No han fallat els VJ que deien que no es podien fer fotos ni a un tren turístic (increïble però cert!). Evidentment, els hem engegat a pastar fang, per dir-ho d'una manera elegant.

El tren sortia puntualment de la via 6 de Lleida Pirineus amb una composició encapçalada per la ja mítica màquina de vapor Garrafeta 282F-0421, 3 cotxes de compartiments de la diputació de Lleida , 1 cotxe tipus sala diàfana en el qual viatjàvem nosaltres, 1 cotxe saló ZZ-1101 i el furgó de cua PD-117. El viatge fins a Cervera era molt plàcid, en una línia molt recta i amb poques corbes des de les quals fer fotos de la locomotora des de dalt el tren. Hem fet una brevíssima parada tècnica a Tàrrega però en la que no hi hagut temps per a res.

Un cop a Cervera, hem anat de visita turística per tota la ciutat acompanyats d'un bon guia per a continuació fer un dinar tots els del Club Ferroviari de Terrassa per celebrar-ho.

Altre cop a l'estació cerverina la composició ja es trobava amb la màquina a l'altre cap llesta per sortir cap a Lleida Pirineus des de la via 3. A les 17:00 en punt sortia el tren després que el cap d'estació li donés el marxi el tren amb banderí i xiulet. El viatge de tornada similar al d'anada, realitzant en aquest cas un breu parada tècnica a Mollerussa. Arribàvem a Lleida Pirineus 1 hora i 15 minuts després de la sortida de la capital de la Segarra.

I finalment, novament autocar cap a Terrassa amb la pel·lícula del Polar Express a la pantalla.

28 de març 2008

Sabadell-Estació i Sabadell-Rambla

Avui he estat fent una bona munió de fotos a les estacions de FGC de la ciutat veïna en companyia d'un jove bon amic molt i molt aficionat. El motiu de les fotos és perquè aquesta mateixa setmana s'ha donat el tret de sortida a les obres de perllongament del tren a la ciutat, que canviaran totalment el teixit ferroviari de la ciutat. L'estació de Sabadell-Rambla desapareixerà i la de Sabadell-Estació serà soterrada. Durant les obres l'estació de Sabadell-Estació també es modificarà i se'n construirà una de provisional. Per aquest motiu, volia immortalitzar l'estació tal com està ara, encara en estat "verge".

27 de març 2008

Setmana Santa: telefèrics pirinencs

Tot i que una mica tard, escric una entrada sobre dos telefèrics que vaig poder veure durant les vacances de Setmana Santa que vam passar a Espot en companyia de la meva estimada xicota. Aprofito aquest espai per agrair-li enormement la paciència que té amb mi i com aguanta les meves neures ferroviàries.
El cas és que durant l'estada vam fer una excursió a la Val d'Aran i a Luchon. A la Val d'Aran a l'estació d'esquí de Baquèira-Beret hi ha un nou telecabina que enllaça la zona baixa de les pistes al costat de la carretera amb la zona intermitja. Era una de les instal·lacions que em faltava per trenscat.cat i per fi en podré posar una referència.
L'altre telecabina, tot i que ja està fora de l'àmbit de Catalunya i Països Catalans és força més espectacular. És el que enllaça la vila de Luchon amb l'estació d'esquí de Superbagnères, pujant 1.200 metres de desnivell en només 8 minuts. Entre 1912 i 1966 va haver-hi un deliciós cremallera electrificat amb catenària de dos cables que hi pujava però la construcció de la carretera va fer que acabés per desgràcia tancant. Tenint en compte que els paisatges allà són espectaculars, amb vistes de l'Aneto des de la part alta, el viatge havia de ser realment meravellós i és realment una gran llàstima que ja no hi sigui. Era el tercer cremallera que ha existit als Pirineus, juntament amb el de Núria i el de La Rhune.
Podeu veure un vídeo d'aquesta línia a http://www.dailymotion.com/fifitou/cremaillere

26 de març 2008

A la R3 a Granollers-Canovelles i Mollet-Sta.Rosa

Després del descans de Setmana Santa tornem a la càrrega. Avui he estat a la R3 donant un voltet ja que havia de passar per Mollet a veure un amic que m'havia d'entregar una cosa.
El cas és que he anat primerament fins a Granollers-Canovelles a bord d'un "flamant" tren Barcelona-La Tor de Querol, que malhauradament era servit per una doble d'incòmodes unitats 447 en les que he hagut d'anar dret fins a Mollet. Un cop a Granollers he vist uns quants trens, tots servits per 447 i 440R, comptant entre ells un L'Hospitalet-Granollers. L'estació de Granollers-Canovelles té la peculiaritat dels dipòsits de ciment que li confereixen un caràcter singular.

He anat de Granollers-Canovelles a Mollet a bord de la 440R que duia una bona estona esperant el seu torn. A Mollet-Santa Rosa hem esperat el pas del rodalies a Puigcerdà que anava format per dues 440R, una de 2 cotxes i una de 3.

Finalment, he retornat a Terrassa via Sant Andreu Arenal ja que he agafat un tren que anava directe de Mollet-Santa Rosa a Sant Andreu. Crec que tots els trens haurien de fer parada a Montcada-Bifurcació per facilitar els enllaços ja que un es sent una mica "tonto" recorrent un mateix tram de línia dos cops. Per sort, per tornar cap a Terrassa he agafat una doble de 440R servint la línia R4, amb seients en disposició 3+2 al seu interior. Això ha fet que el viatge adquirís una altra naturalesa. Ara bé, tots els trens anaven amb retard, arribant el meu amb uns 15 minuts a la capital del Vallès.

17 de març 2008

Per fi he caçat tren Seat FGC!! (i cacera LAV...)

Avui per fi he pogut caçar el tren de la Seat de FGC. De tota manera, m'ha fet patir. Com que avui tenia festa, volia caçar-lo "a lo grande" fent fotos tant del tren matinal (que surt teòricament de Martorell a les 6:28) com del del migdia. Així doncs, he matinat de valent per anar a Martorell-Vila a esperar el desitjat tren. Però després d'una hora d'estar allà i passar literalment d'estar tot fosc a estar del tot clar, ni rastre del tren. Imagino que deu haver-hi molts dies en què només circula el del migdia.
Així doncs, una mica decepcionat he seguit amb el meu pla, que era anar a fer una caça intensiva d'aus per la LAV ja que els dies feiners hi ha força més trens que els caps de setmana. He començat a la vora del Camp de Tarragona, per anar pujant cap a Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Roda de Barà i El Vendrell, on ha finalitzat la sessió matinal de cacera de Velaros.

Aleshores ha estat quan me n'he anat altre cop cap a FGC, fent abans una petita incursió a la zona de la Seat de Martorell per comprovar si els vagons estaven carregats de cotxes. Per sort, sí que ho estaven així que era força segur que per fi podria veure el tan anhelat tren. Un cop a Sant Vicenç dels Horts, estació que he triat perquè té una bona recta on el llarg tren imaginava que hi cabria a la foto, he vist el potasser estacionat a la via central que hi ha direcció Barcelona, esperant pas per seguir el seu viatge de buit cap a les mines. Ha estat ben bé mitja hora parat, fins que ha sortit darrere un S8. I finalment, a les 14:27 apareixia per la corba el magnífic conjunt, que per si no fos poc a sobre anava encapçalat per una doble tracció de veteranes locomotores de la sèrie 1000!! No cal dir que el plaer ha sigut immens, i he fotografiat el tren a dojo mentre passava a bona marxa per l'estació cap al port de Barcelona.

Finalment, un cop superat aquest deliciós moment, he acabat el dia ferroviari caçant més Velaros per la zona del Penedès, en concret a la zona de Lavern, Sant Sadurní d'Anoia i al punt de banalització de Gelida.

16 de març 2008

Visita a les obres de la L9

Ahir vaig tenir oportunitat de fer una visita a les obres de la inversió més gran fet mai per la Generalitat en transport públic a Catalunya. Es tracta de la línia L9 del metro que respon a les necessitats de donar servei a zones on fins ara no hi havia una dotació suficient d'aquest medi de transport (Badalona, Santa Coloma, Zona Franca i Aeroport) així com cosir tota la xarxa pel costat muntanya de Barcelona, ja que fins ara aquesta xarxa de metro era excessivament radial.
La visita va començar al macropou per on es va introduir una de les tuneladores a Badalona, entre les futures estacions de Gorg i La Salut. És impressionant la baixada amb un dels ascensors per aquesta gran obertura i la primera visió del túnel circular executat per la tuneladora també és impressionant. En aquesta zona el túnel ja està partit per la meitat, ja que els trens circularan en un sentit per la part superior i en l'altre per la part inferior.

En la nostra visita recorreríem el túnel entre aquest macropou i la zona de La Sagrera, on està treballant la tuneladora direcció Llobregat. El trajecte el vam fer a bord d'un dels trens d'obres que circulen per una doble via provisional de 60 cm d'ample esteses pel pis inferior del túnel. Realment és molt curiós circular per aquelles profunditats, tenint una mica de sensació d'estar en una mina, segons com (això sí, recoberta sempre per dovel·les de formigó).

Vam passar el macropou de Sagrera i vam seguir endavant, fins arribar a trobar la tuneladora a la que li queda poc per arribar al què serà la futura estació de Sagrera-TAV. Vam poder veure tota l'envergadura d'aquesta maquinària perforadora que ofereix unes altíssimes garanties de seguretat mentre perfora ja que a mesura que avança ja posa el recobriment del túnel, minimitzant els riscos de moviments del terreny al mínim.

10 de març 2008

Caçant Velaros al voltant del PAET de L'Arboç

Escric aquest bloc amb mal al cul després de passar-me 1 hora i 45 minuts a bord d'una (im)confortable unitat 447 des de Els Monjos fins a Terrassa. La cosa ha començat anant fins a L'Arboç on he caçat fins a tres AVE's per la zona del PAET de L'Arboç i pels pèls no caço un encreuament de dos trens d'alta velocitat. De L'Arboç he anat a Els Monjos on he caçat un parell d'AVE's més. També m'ha sorprès veure l'arribada d'una doble de 447 sense servei que s'ha apartat a la via que hi ha just abans d'arribar al baixador pel costat Barcelona. Ha deixat passar un mercaderies i ha retornat cap a Vilafranca. Imagino que com que l'estació de Vilafranca està tan "ben dissenyada" han d'utilitzar aquest apartador per invertir la marxa dels trens en doble composició si no volen ocupar les vies generals. Per cert que l'estació de Vilafranca ja té més tram cobert i encara es veu més lugubre... També comentar que es circula per una via nova direcció Barcelona al recomplicat nus de Castellbisbal que s'està modificant de nou per a posar via de 3 carrils cap a la línia de circumval·lació pel Vallès.

04 de març 2008

De 19 a 20h a Sants, amb l'Alaris inclòs

Avui he anat a Sants després de la feina, amb l'objectiu de caçar l'Alaris, que està realitzant serveis per primer cop en terres catalanes, servint ex-serveis Arco de Barcelona al País Valencià.
Però el meu viatge ha començat a Passeig de Gràcia, on he agafat la 440-235 (a la rotulació exterior així ho deia) que estava recentment pintada i on m'ha sorprès que els seients interiors (tipus regionals, dels còmodes i tous) duien una tela per recolzar al cop on deia "renfe media distancia"; fins ara mai ho havia vist.

Un cop he baixat del tren, que anava cap a Lleida per Valls, m'he estat esperant una bona estona a l'andana de les vies 9 i 10. Mentre esperava el famós Alaris, he pogut veure l'arribada d'un Euromed i la 440-132 (no reformada) anant cap a Puigcerdà. I finalment ha arribat, per la via 11 ha entrat l'Alaris 490-009. Poc abans de sortir l'Alaris l'Euromed que havia arribat abans sortia per la via 12 i simultàniament entrava el Talgo Miguel de Unamuno (Talgo III) per la via 13.

Un cop sortit l'Alaris, anava a dirigir-me a l'andana de les vies 7 i 8 per agafar el tren a Terrassa però aleshores han anunciat l'Estrella Galicia i he decidit esperar-lo per fer-li una foto. Durant l'espera he vist una doble de 440R que anaven a Terrassa (cosa relativament estranya) entre molts altres trens, com per exemple dos AVE's per les vies d'ample UIC. Un cop fotografiat l'Estrella, he anat cap a la meva andana, on els trens de les línies R1, R3, R4 i R7 circulaven fora d'hora.

La sorpreseta final del dia seria quan just sortint de Terrassa Est i abans de passar el pont sobre la riera de les Arenes el tren s'ha parat, s'han apagat els llums (excepte els d'emergència) i al cap d'una mica el maquinista ha dit "que ens havíem quedat sense fluid elèctric a la catenària". Sortosament, al cap d'uns 5 minuts el tren ha seguit el seu viatge fins a Terrassa, on finalitzava recorregut.


Podeu veure un vídeo de l'Alaris d'avui sortint de Sants en aquest enllaç: http://uk.youtube.com/watch?v=92Wa-O3y9XI

03 de març 2008

Posada en servei de Terrassa Est

Avui el bloc no podia anar de cap altre tema que no fós l'estrena de l'estació de Terrassa Est, la segona de la xarxa de via ampla que es construeix a la ciutat. Realment han sigut molts anys d'espera i hi havia moments que semblava més un impossible. Però finalment ha esdevingut una realitat, i ja tenim a punt el nou baixador.
Hi he arribat amb una unitat 447 des de Barcelona, que encara no tenia programada la megafonia per anunciar la nova estació. Només baixar la primera sensació és de nou, si bé hi ha molt formigó. Segueixo reiterant que hauria estat millor visualment fer-la en talús en lloc de tanta paret, encara que haig de reconèixer que així hi haurà més espai pel park&ride i que la solució escollida per protegir les andanes està prou bé, és diferent. A les andanes destaca sobretot el nou mobiliari i el conjunt de panell indicador i rellotge de nou disseny. També té molta presència la megafonia, que anuncia un tren alguns cops més de deu minuts abans que arribi de manera una mica massa insistent. Del nivell de les vies m'ha agradat que l'andana es veu ampla, potser una mica freda en el seu conjunt, i està bé com a tret diferencial l'estructura metàl·lica que cobreix una part de les vies. Cal fer esment que encara s'estava acabant una de les sortides d'emergència, col·locada al costat Barcelona com si d'una estació subterrània es tractés.

Pujant ja al vestíbul, l'escala mecànica de la via 1 no funcionava, obligant a pujar per les escalinates, que són molt estretes i amb prou feines passen dues persones de costat. A més, són molts graons fins al vestíbul. Abans d'entrar a l'edifici de viatgers hi ha unes portes automàtiques de vidre. Un cop dins, el vestíbul dóna la sensació que està molt ben aïllat de l'exterior ja que amb prou feines se sent res de fora. La sala d'espera és molt acollidora, amb una vidriera que dóna sobre les vies amb els boscos de Torrebonica de fons. Passades les barreres tarifàries trobem dues màquines de venda de bitllets però també taquilla, que comparteix funcions amb una cafeteria que hi ha a l'edifici de viatgers.

En definitiva, una estació nova que està força ben muntada a grans trets, però que cal cuidar, especialment els llargs metres de parets que hi ha ja que per desgràcia tots sabem el què passa en aquest país últimament en aquests temes.

02 de març 2008

Voltant pel metro comarcal de l'Anoia

Ahir vaig anar a fer un tomb aquest cop pel metro comarcal de l'Anoia, si bé em vaig desplaçar en cotxe en lloc de fer-ho en tren. Vaig començar a Vilanova del Camí, fent un foto que l'altra vegada que vaig ser-hi ja volia fer que és del tram de doble via situat a la banda Martorell de l'estació, que a més té un pendent considerable. De Vilanova del Camí i per fer temps per fer la foto d'un encreuament de trens vaig anar a La Pobla de Claramunt on en poc temps em va passar un tren direcció Igualada. Per aquesta estació ara tots els trens van per la via general gairebé sempre (la via 2) de manera que ha quedat més com un baixador pràcticament. Torno a Vilanova del Camí perquè a l'hora i 36 minuts hi havia un encreuament de trens, entre un R6 Igualada-Martorell Central i un R6 Barcelona-Igualada.
De Vilanova del Camí marxo cap a Capellades on a l'hora i 6 minuts hi ha també un nou encreuament de trens en aquest cas entre un R6 Igualada-Barcelona i un R6 Martorell-Igualada. És curiós veure com justament dues estacions que abans només tenien una via i una andana ara s'han convertit en estacions clau on els trens s'encreuen. A Capellades l'autobús que enllaça amb el nucli urbà també fa més viatges cada hora; des d'aquí haig d'agrair l'amabilitat del conductor per deixar-me fer una foto de l'autobús. Segueixo a Capellades i espero el tren de l'hora i 26 que va cap a Igualada per fer-li una foto passant per la nova via 1. A Capellades tots els trens cap a Igualada passen per la via 1 i tots els que van cap a Martorell/Barcelona ho fan per la via 2, hi hagi o no encreuament.

De Capellades volia anar directament cap a Olesa però durant el camí vec que han repintat l'edifici de viatgers de Vallbona amb tons més marronosos així que decideixo esperar un tren per fer-li la foto amb l'edifici de viatgers. Ara esperar un tren a la línia Anoia ja no és tan complicat com abans ja que en passa algun sempre cada 20 minuts en algun sentit.

Finalment arribo a Olesa on entro a les andanes per fotografiar un R5 que va a Manresa i un R5 que va a Martorell Central. Llàstima que l'encreuament es realitza al tram de doble via al nord d'Olesa i no vaig poder-lo caçar des de l'andana de l'estació.