16 de març 2008

Visita a les obres de la L9

Ahir vaig tenir oportunitat de fer una visita a les obres de la inversió més gran fet mai per la Generalitat en transport públic a Catalunya. Es tracta de la línia L9 del metro que respon a les necessitats de donar servei a zones on fins ara no hi havia una dotació suficient d'aquest medi de transport (Badalona, Santa Coloma, Zona Franca i Aeroport) així com cosir tota la xarxa pel costat muntanya de Barcelona, ja que fins ara aquesta xarxa de metro era excessivament radial.
La visita va començar al macropou per on es va introduir una de les tuneladores a Badalona, entre les futures estacions de Gorg i La Salut. És impressionant la baixada amb un dels ascensors per aquesta gran obertura i la primera visió del túnel circular executat per la tuneladora també és impressionant. En aquesta zona el túnel ja està partit per la meitat, ja que els trens circularan en un sentit per la part superior i en l'altre per la part inferior.

En la nostra visita recorreríem el túnel entre aquest macropou i la zona de La Sagrera, on està treballant la tuneladora direcció Llobregat. El trajecte el vam fer a bord d'un dels trens d'obres que circulen per una doble via provisional de 60 cm d'ample esteses pel pis inferior del túnel. Realment és molt curiós circular per aquelles profunditats, tenint una mica de sensació d'estar en una mina, segons com (això sí, recoberta sempre per dovel·les de formigó).

Vam passar el macropou de Sagrera i vam seguir endavant, fins arribar a trobar la tuneladora a la que li queda poc per arribar al què serà la futura estació de Sagrera-TAV. Vam poder veure tota l'envergadura d'aquesta maquinària perforadora que ofereix unes altíssimes garanties de seguretat mentre perfora ja que a mesura que avança ja posa el recobriment del túnel, minimitzant els riscos de moviments del terreny al mínim.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

JO també vull baixar a aquest tunel!
Quina sort que tens Bernat.

Anònim ha dit...

No has dit com van deixar-vos pasar a tu i els téus acompanyants!! (perquè al post parles en plural).
Un dels méus somnis irrealitzables és caminar-me tota una linia de metro pels túnels de banda a banda... de fet, a TMB podrien organitzar caminades nocturnes durant l'hivern, en trams on no s'estigui fent manteniment ni hagi de pasar material rodant de suport.
Salutacions,

Bernat Borràs ha dit...

Bé, de fet la visita era organitzada per als que fem el postgrau de gestió de la mobilitat.