25 de setembre 2006

Tren especial Manresa-Santpedor-Sallent

Ahir, com ja és tradició en els darrers anys, es van fer circulacions especials de trens de viatgers entre Manresa, Santpedor i Sallent, per acostar viatgers a la Fira de Sant Miquel de Santpedor. La línia Manresa-Sallent actualment només és utilitzada habitualment per trens de mercaderies que baixen potassa de les mines de Sallent cap al Port de Barcelona. En els darrers anys s'està parlant d'aprofitar la infrastructura també per a transportar viatgers, construïnt noves estacions tant en aquest ramal com en el de Súria. D'aquesta manera es potenciaria el transport públic en aquesta zona de la comarca del Bages amb un cost relativament baix, atès que les vies ja estan fetes.
Ja en el terreny personal, ahir no podia faltar a aquesta cita ja que el meu projecte de final de carrera (d'enginyeria tècnica d'obres públiques) és justament d'un estudi sobre la reobertura d'aquesta línia per a viatgers, en el qual es demostra que podria captar un flux de viatgers no gens menyspreable, especialment per a les relacions de Sallent i Santpedor amb Manresa. Per part de la Generalitat es parla d'instaurar una mena de tren-tram per tal d'acostar una mica la línia als centres urbans, especialment en els casos de Sallent i Súria, estacions que actualment queden lluny dels nuclis de població. De tota manera, per a una primera fase es podria obrir la línia tal com està actualment només adaptant les estacions ja que així el cost de reobertura seria més baix.
A la foto del bloc d'avui podem veure el MAN 3005-4001-3006 arribant a Santpedor, on es va instal·lar una curta andana de fusta per a un sol cotxe (igual que a Sallent) a la que costava absorvir el gran flux de viatgers que van optar pel tren i que va fer que el tren circulés fora dels horaris teòrics previstos.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo vaig ser-hi diumenge per la tarda i em va sorprendre la bona situació del "baixador" de Santpedor. Només a 5-10 minuts del centre del poble a peu i quedant just darrera de l'institut i al costat de nucli habitat.
Realment crec que si s'obrís la línia per passatgers amb un horaris decents, i tenint en compte que el temps de viatge és molt reduït i et deixa al centre de Manresa, a Santpedor es faria un ús força massiu del ferrocarril per part del seus habitants.