02 de novembre 2008

Darrer dia de circulació per exterior túnel Roc del Dui

Avui he tornat a Núria per tenir el privilegi de circular per darrer cop per l'exterior del túnel del Roc del Dui en un tren de viatgers. El túnel del Roc del Dui té com a missió desviar el traçat de la línia en aquest punt i millorar així al seguretat del trajecte. La línia discorre per un paratge d’alta muntanya subjecte a la dinàmica natural dels vessants, com és la caiguda de masses rocoses, fet que pot entorpir la gestió de la infraestructura i els serveis ferroviaris. Avui 2 de novembre, ha estat un dia ben especial que ha estat amenitzat per una forta pluja, que ha fet créixer el riu Freser notablement, i neu abundant a la Vall de Núria.
Arribant a Ribes-Enllaç per agafar el tren de les 14.20 ens hem trobat amb la sorpresa d'haver de pujar fins a Queralbs amb bus substitutori; el motiu era que hi havia la corrent treta entre Ribes i Queralbs perquè havien d'endur-se la locomotora dièsel D9 (que havia arribat a la línia divendres passat) donat que la necessitaven al Cremallera de Montserrat a causa d'una esllavissada que hi ha hagut. De Queralbs a Núria hem anat amb una doble de Stadlers, A10 i A11, amb el que hem acomiadat l'antic traçat de dia sota una important pluja i boira. A Núria tot estava ben blanc i seguia nevant amb intensitat de manera intermitent. Hem estat a la Vall de Núria veient com es feia fosc fins que hem baixat amb el darrer tren a les 18:30. L'A7, Taga, ha tingut l'honor de ser el darrer tren en servei comercial que ha passat per l'antic traçat (a la foto del bloc), si bé encara hi haurà diversos trens d'obres que hi circularan els propers dies. Aquest cop hem baixat fins a Ribes-Enllaç ja que la D9 ja se l'havien endut cap a Montserrat.

Quan el Cremallera de Núria torni a obrir el 28 de novembre ja ho farà circulant pel nou túnel del Roc del Dui, que si bé suposarà una millora evident en seguretat, farà perdre la part més espectacular de la línia del cremallera.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

ACTUALITZA TRENSCAT.CAT!!!!

FA MOLT QUE NO S'ACTUALITZA!!!

Pol Llopart ha dit...

No és pot pas actualitzar cada hora... Molt bona foto, bona combinació de hivern: Neu i de nit ;)

Pol Llopart

Unknown ha dit...

EL que podrien haver fet es deixar amb agulles el traçat antic, per si algun dia hi hagués algun problema dins dl túnel, i així tenir més marge de maniobra en cas d'accident

Anònim ha dit...

oriol, el que faran és deixar amb agulles les vies per on passava, i utilitza-les per emergències. A mi em sembla que el túnel del Roc del Dui és dolent perquè se li treu tot el paisatge preciós que hi ha entrant a la Vall, i em sembla bé perquè es millora la seguretat i es redueix el temps de trajecte a Núria.

Bernat Borràs ha dit...

No quedaran vies per fora el túnel. El traçat exterior actual es desmantella i es convertirà en una via verda, a través del qual es podrà pujar a Núria, realitzant un enllaç a Fontalba amb el camí vell de tota la vida.