29 de març 2009

Estrany Cremallera de Núria

Ahir vam anar al Cremallera de Núria per finalment estrenar el nou túnel del Roc del Dui. La veritat és que en poc temps la línia ha canviat moltíssim, en molts punts costa de reconèixer. De fet, només arribar a Ribes-Enllaç un ja veu un dels canvis que s'ha efectuat a la línia. És el cobriment de les andanes amb una gran estructura que servirà per guardar-hi trens a la nit ja que a Ribes-Vila no hi caben. La idea a priori no està malament però l'estructura que han fet és molt opaca i tancada, de manera que mentre estàs esperant el tren no pots veure absolutament res de l'exterior excepte la pròpia via de sortida ja que hi ha vidres però no són transparents. De fet, sembla més una estació de metro que una altra cosa segons com. Vam agafar el tren que sortia a les 10:10 que era la doble de Stadler (A10+A11) i vam pujar cap amunt sense novetats fins arribar a la zona del túnel del Roc del Dui. En aquest punt hi ha una agulla manual que encara permet accedir a l'antic traçat per l'exterior, tot i que aquest ja no disposa de catenària ni de pals i no sé fins on hi ha la via estesa. El tren evidentment es va dirigir cap a l'esquerra i es va endinsar cap al túnel, cosa que se'm feia estranyíssima. El túnel la veritat és que té molt bon aspecte, amb amples passarel·les d'evacuació a cada costat al primer tram que és de via única. El túnel és de traçat molt simplificat, amb un tram de llarga recta a l'interior. El túnel no es trobava il·luminat però els focus del tren feia que s'hi veiés prou bé i és curiós que a les galeries d'evacuació hi ha unes fletxes que es van encenent i apagant indicant el camí d'emergència. La part superior del túnel consta d'un tram de doble via que arriba fins a Fontalba on s'enllaça amb el traçat antic tot i que aquí ja no hi ha vies de l'antiga línia. En tot el tram del túnel hi ha senyals lluminosos molt seguits que actuen a mode de bloqueig automàtic. De baixada és curiós que tots els trens circulen per via desviada encara que no hagin de fer encreuament, bastant a l'estil del Cremallera de Montserrat, el què dóna idea del futur que s'està plantejant pel Cremallera de Núria.
A dalt a la Vall de Núria de moment cap novetat ferroviària, però vam poder gaudir d'una bona nevada que en poques hores va transformar el verd amb clapes de neu en una coberta blanca. Segons vaig poder sentir, tenen previst substituir en breu les agulles manuals actuals de l'estació de Núria per unes de noves comandades elèctricament que suposo que permetrien augmentar la velocitat de pas de 5 km/h a una mica més, tot i que de fet tots els canvis que hi ha per la línia ara estan limitats a 10 km/h, siguin nous o vells.

En fi, un Cremallera de Núria que està canviant molt i que es fa estrany però al que ens acabarem acostumant, ja que també ben aviat canviarà l'estació de Queralbs amb la supressió del pas a nivell existent i moltes coses més que hi ha previstes executar.

8 comentaris:

J.A. ha dit...

No sé perquè desaprofiten els diners en obres que no tenen un sentit clar, encara que el túnel sí que és útil

Joaquim ha dit...

Jaja, sembla l'estació de la L1 de Santa Eulàlia! Per cert, hauries de passar-t'hi per fer fotos noves, que ja fa més de 2 anys que la van acabar de remodelar i les fotos que hi ha són les antigues. Encara que ho podries deixar estar per quan obrin Mercat Nou, i així "matas dos pájaros de un tiro".
Salutacions,

Xavi ha dit...

Tanta coberta i no poden impedir que al ploure l'andana quedi tota mullada....

Anònim ha dit...

en el teu texte dius: "De baixada és curiós que tots els trens circulen per via desviada encara que no hagin de fer encreuament, bastant a l'estil del Cremallera de Montserrat, el què dóna idea del futur que s'està plantejant pel Cremallera de Núria".
Ho pots traduir per un ignorant en la materia?

Aleix Cortés ha dit...

Suposo que en Bernat es refereix, a que volen fer com en el cremallera de Montserrat, que surten a l'hora com qui diu i es troben a mig camí per a fer l'encreuament, així potser es poden ampliar freqüències.
Espero que et serveixi


Salut

Jordi Freixas ha dit...

Esperem que realment ampliin i hi afegeixin més trens més enllà de determinades franjes horaries...

Bernat Borràs ha dit...

Sí, el meu comentari volia dir això, que suposo que tenen pensat fer encreuaments habitualment a Fontalba si posen més trens bàsicament pel tram de Queralbs a Núria. Ja veurem com quedarà tot plegat!

Jordi Freixas ha dit...

Una pregunta d'ignorant:

El fet de tenir aquest tram en via doble, pot significar que a partir d'ara realitzar un trajecte Ribes - Núria o vicerversa sigui menys costós que fins ara?