
31 de desembre 2008
Última de 2008. El saler a casa

29 de desembre 2008
Obres FGC Pl.Major Sabadell

24 de desembre 2008
Els ponts sobre la riera de Rubí al Papiol

Aprofito el bloc d'avui per desitjar-vos a tots un molt bon dia de Nadal i de Sant Esteve! Espero que abans d'acabar l'any pugui escriure quelcom més de nou.
23 de desembre 2008
Grip superada a L'Ametlla de Mar

A destacar a l'estació la presència total de la senyalètica d'adif que personalment trobo que els queda molt bé a les instal·lacions, ja que els dóna un toc de modernitat i netedat. Al matí he pogut caçar trens regionals, un Euromed amb Talgo VII en doble, el Talgo Múrcia-Barcelona, l'Alaris i un Euromed "clàssic". El dia anava bé, llàstima de no haver pogut pescar cap tren de mercaderies que avui sembla que eren cars de veure. A la tarda just abans de marxar ja cap a casa hem esperat un Euromed que m'ha endolcit el dia del tot, ja que era un sèrie 130 que ha passat a tota velocitat direcció València, tal com podeu veure a la foto del bloc.
10 de desembre 2008
Obres a Barcelona Sagrera avancen

03 de desembre 2008
Rambla d'Ègara reoberta per al transport públic

02 de desembre 2008
Avant a La Granada
01 de desembre 2008
A La Granada i 213.34 en proves

A Martorell he canviat a FGC observant l'engabiat que han muntat per poder guardar-hi trens a la nit. De Martorell-Central he anat a Martorell-Enllaç on ha passat la 254 remolcant els vagons de la SEAT buits cap a la factoria. La darrera etapa ha estat en un R5 llançadora fins a Olesa on he tingut la bona sort del dia: trobar la 213.34 en proves a la via 4. La 213.34 és la primera unitat 213 de la tecera remesa i que substituiran les unitats 211.
28 de novembre 2008
A Cubelles, amb fred hivernal

Però tornant a la costa del Garraf, a Cubelles he pogut veure uns quants trens mentre el sol anava baixant i s'amagava per l'horitzó, sempre acompanyats per l'alta xemeneia de la central tèrmica. En concret a més de rodalies i trens de mitjana distància he vist el Mare Nostrum, dos Euromed (un amb 101 i un altre amb Talgo VII) i el Talgo a Múrcia. Aquest darrer tren de llarga distància sembla que podria tenir els dies comptats ja que a partir del 13 de desembre ja no surt de moment en els nous horaris... ja veurem què passa però avui si més no circulava en doble composició, o sigui que demanda n'hi deu haver força.
26 de novembre 2008
Desgavell a Rodalies, un cop més

No obstant, avui de rebot totes les línies anaven malament i la que jo utilitzo, la R4 nord, també s'ha vist afectada. Els trens anaven fora del seu horari habitual i amb una mica de confusió. Com que havia de fer temps, primer he anat de Pl.Catalunya a Montcada-Santa Maria on ja s'ha muntat un nou pas superior provisional tot i que encara està tancat. És curiosa la senyalètica provisional instal·lada, amb logotips i tipografia d'adif. De Montcada-Santa Maria he anat fins a Sabadell Sud, ja que per megafonia anunciaven que hi hauria un tren a Terrassa que finalitzaria a Sabadell. Per aquest tram de Montcada a Sabadell he anat amb una 440R amb disposició de seients 3+2 que suposo que era el regional de Lleida de la tarda.
Un cop a Sabadell Sud al cap d'una estona ha passat una 447 amb destinació Terrassa que ha circulat de manera habitual; però just darrere ha vingut una altra doble de 447 que aquesta sí que s'ha apartat a la via 4 i ha finalitzat recorregut a Sabadell Sud, cosa curiosa de veure.
La darrera etapa de Sabadell a Terrassa l'he feta amb una altra 440R amb disposició de seients 3+2 que finalitzava trajecte a Terrassa i que anava en composició simple i bastant plena, ja que ha recollit els viatgers que s'han quedat amb l'altre tren a Sabadell Sud.
23 de novembre 2008
Trens LD i MD desviats pel Maresme

Amb motiu d’aquestes obres, els caps de setmana del 15 al 16, del 22 al 23 i del 29 al 30 de novembre, s’interromp la circulació ferroviària entre Llinars del Vallès i Sant Celoni entre les 21.50h de dissabte fins les 10.50h del diumenge. Es produeixen diverses afectacions tant a trens de rodalies, com de mitjana i llarga distància. Durant el període de tall de la línia a Llinars, els trens de mitjana i llarga distància són desviats per la línia de Mataró, podent-se veure circulacions ben inusuals pel recorregut a través del Maresme.
Aquest matí m'he llevat ben d'hora per anar a caçar bàsicament els tres trens de llarg recorregut que es desvien, que són el Trenhotel de París i Zurich, l'Estrella Costa Brava i el Catalan Talgo. A més, ja que hi érem també he fotografiat els trens de mitjana distància que han passat i els Civia i 447 de la línia R1. La zona escollida per fotografiar ha estat els volts de Sant Pol de Mar, que per mi és l'indret més espectacular de la línia del Maresme; de fet m'he trobat fins a 4 aficionats més fent fotos a la mateixa zona, de manera que no dec ser l'únic que pensa que Sant Pol de Mar és un bon lloc!
A la foto del bloc podeu veure l'Estrella Costa Brava remolcat per una de les poques 252 encara no pintades de renfe operadora desviat per la via 2 de Sant Pol, fent encreuament amb un Civia de la línia R1, imatge ben inusual de veure. Llàstima que el dia no hagi estat del tot asolellat per donar més lluminositat a la imatge...
21 de novembre 2008
Salonet del hobby 2008

19 de novembre 2008
Passeig de Gràcia una mica més "accessible"

16 de novembre 2008
Caldes d'Estrac i Montgat Nord

A la foto del bloc, un Civia format per una 465 i una 463 amb destinació Maçanet fent parada a Caldes d'Estrac, possiblement l'estació més estranya de la línia de Mataró.
10 de novembre 2008
Averia a Gràcia i L7 llançadores

He passat cap a les 3 de la tarda per allí i he caçat les escorrialles ja de l'averia: primerament han tornat a circular els L6 en tot el recorregut sencer però els L7 encara feien servei de llançadora. Hi havia un tren circulant en tots dos sentits per la via 1 i un altre per la via 2 del ramal d'Av.Tibidabo, produint-se la imatge curiosa de veure un tren entrant per la via 3 procedent d'Av.Tibidabo (tot i que crec que sense viatgers). He decidit anar fins a Pl.Molina per veure-hi un tren circulant a contravia però ja no hi he sigut a temps ja que s'ha restablert el servei totalment... a Sant Gervasi els S1 i S2 tampoc ja hi feien parada així que he anat fins a Muntaner poder canviar a l'S1 a Terrassa.
07 de novembre 2008
Terrassa-Estació del Nord. Les obres de FGC avancen

02 de novembre 2008
Darrer dia de circulació per exterior túnel Roc del Dui

Arribant a Ribes-Enllaç per agafar el tren de les 14.20 ens hem trobat amb la sorpresa d'haver de pujar fins a Queralbs amb bus substitutori; el motiu era que hi havia la corrent treta entre Ribes i Queralbs perquè havien d'endur-se la locomotora dièsel D9 (que havia arribat a la línia divendres passat) donat que la necessitaven al Cremallera de Montserrat a causa d'una esllavissada que hi ha hagut. De Queralbs a Núria hem anat amb una doble de Stadlers, A10 i A11, amb el que hem acomiadat l'antic traçat de dia sota una important pluja i boira. A Núria tot estava ben blanc i seguia nevant amb intensitat de manera intermitent. Hem estat a la Vall de Núria veient com es feia fosc fins que hem baixat amb el darrer tren a les 18:30. L'A7, Taga, ha tingut l'honor de ser el darrer tren en servei comercial que ha passat per l'antic traçat (a la foto del bloc), si bé encara hi haurà diversos trens d'obres que hi circularan els propers dies. Aquest cop hem baixat fins a Ribes-Enllaç ja que la D9 ja se l'havien endut cap a Montserrat.
Quan el Cremallera de Núria torni a obrir el 28 de novembre ja ho farà circulant pel nou túnel del Roc del Dui, que si bé suposarà una millora evident en seguretat, farà perdre la part més espectacular de la línia del cremallera.
01 de novembre 2008
Baixada en Sport Wagen de Núria

Ahir un grup d'aficionats vam anar al Cremallera per realitzar un viatge inèdit que mai més es podrà repetir, com és baixar amb els Sport Wagen de Núria a Ribes-Vila, remolcats per la DM6 (locomotora que havia estat al Cremallera de Montserrat). Els Sport Wagen són dos cotxes suïssos, de la companyia Matterhorn Gotthard Bahn (ex Furka-Oberalp i Brig-Visp-Zermatt), que la veritat és que són molt confortables i disposen d'un gran espai per carregar bicicletes, esquís, etc. L'interior recordava en gran part a les suïsses de Renfe, amb bombetes en lloc de fluorescents i finestres que es podien obrir totalment fins a baix.
Un cop a Ribes a la tarda vam tenir la sorpreseta de veure la descàrrega de la D9 a la línia de Núria, ja que durant les obres de connexió de les vies al túnel hi haurà dos trens llançadora per als treballadors realitzats per la D9 i la DM6. Un dels trens llançadora estarà fent viatges de Ribes a la boca sud del túnel del Roc del Dui, mentre que l'altre tren realitzarà viatges de Fontalba a Núria.
26 d’octubre 2008
Cacera de la Patxanga i la 209 a Martorell, Olesa i Aeri

Per cert, una salutació a tots els que anaven al balconet del cotxe de cua (que no eren pocs!) i als fotògrafs aficionats que també m'he trobat a Martorell-Vila i Montserrat-Aeri.
25 d’octubre 2008
La tuneladora ja és a Terrassa

22 d’octubre 2008
Darrera tarda llarga del 2008 a Salou

Per anar a Salou he començat per agafar el tren a Passeig de Gràcia, estació en obres per aixecar un tram de les andanes amb unes peces que realment es veuen prou ben fetes. Com que encara faltaven més de 15 minuts perquè passés el tren que havia d'agafar per anar a Salou, he agafat un rodalies fins a Clot-Aragó, per tal d'assegurar-me un bon seient al Catalunya Exprés per al recorregut fins a Salou. El Catalunya Exprés amb el que he baixat era format per una doble composició d'unitats 470 (que tovets són els seients!) amb viatgers que no entenen perquè han de pagar suplement per anar amb un servei Exprés en lloc d'un Regional normal. El tren ha arribat bastant puntual a Salou i l'he fotografiat des de fora.
Tenia 2 hores justes per estar a l'estació en les quals a més de poder observar la nova senyalètica adif que està parcialment instal·lada (encara en roman molta de Renfe) he pogut veure un Teco remolcat per la 269.854 (crec que és una Tàndem), un Catalunya Exprés amb 448, un Euromed amb el 101-101 (motriu Duplex), el Channel Tunnel Expres (mercant Teco internacional), l'Alaris 490, un portaautos, un Regional amb 440R, un Euromed "estàndard" i el Talgo de Múrcia.
Amb 15 minuts de retard ha arribat una 448R per al servei Catalunya Exprés a Barcelona. La veritat és que sempre que hi pujo em sento molt bé i a més anava molt buida la unitat, almenys fins a Port Aventura i Tarragona... A Altafulla el tren es para i el maquinista diu que estarem 10-15 minuts allí parats perquè un tren davant nostre s'ha averiat entre Torredembarra i Sant Vicenç de Calders. Resignats hem esperat i finalment hem seguit viatge al cap d'un quart d'hora, arribant finalment a Sants amb uns 30 minuts de retard. La darrera etapa fins a Terrassa a bord d'una 447 que anava també tard però que m'ha anat bé per minimitzar el temps d'espera a Barcelona.
17 d’octubre 2008
Mercants a prop de casa: a la R4 i a la R7

El cas és que he agafat primer el Regional de Lleida fins a Montcada Bifurcació des de Plaça Catalunya per veure què hi trobava... i sorpresa! a l'estació hi havia un tren de mercaderies amb una 269 maniobrant per l'estació que ja estava en marxa. He vist que es situava al costat Manresa de la composició i he agafat ràpidament el primer R4 que ha passat per anar a Montcada Santa Maria, on he pogut caçar una estona més tard el tren amb vagons plens de fusta que il·lustra el bloc.
Ja content per la caça feta, he agafat el R7 que finalitzava a Cerdanyola Universitat on només arribar he pogut caçar un portacotxes que anava cap al sud i un altre mercant circulant cap al nord. Ja quan estava a punt de marxar (al cap d'1 hora) ha passat un butaner direcció sud. La nova via preparada per als 3 carrils únicament està parcialment col·locada a la via 1 de l'estació i no es veu gens de moviment d'obres per allí.
Ha sigut una tarda afortunada, poden caçar 4 mercants molt a prop de casa en només 1 hora i escaig de temps.
16 d’octubre 2008
Miedo, tengo miedo, mucho miedo...

07 d’octubre 2008
Extensió L3 a Roquetes i Trinitat Nova

L'estació de Roquetes no té res de l'altre món, és una andana central situada en una galeria on destacaria els curiosos seients blancs de pedra per esperar els trens. Tot i estar ja inaugurada l'extensió, encara hi havia alguns operaris fent retocs finals. Quan ja pujava cap al vestíbul del carrer de les Torres una parella de vigilants em van dir que no podia fer fotos (patètic que ni els primers dies de funcionament d'unes instal·lacions ja estiguin així!). Vaig pujar al vestíbul amb un dels tres ascensors ràpids (2 m/s) on vaig seguir fent fotos com si res, no m'aixafarien el plan a més que no tinc tan clar que a TMB no deixin fer fotos... Vaig sortir al carrer de Les Torres que curiosament és ben estret i sembla mentida que a sota hi hagi pogut cabre el vestíbul i el pou que baixa a les vies. Caminant pel barri vaig arribar a l'altre vestíbul de Roquetes, situat en una zona més àmplia tot i que té moltes coses iguals que l'altre. Vaig baixar amb un dels 4 ascensors de gran capacitat (tipus el què serà la futura L9) a la pre-andana i d'aquí a l'andana central on arribaria un 5000 amb el que aniria fins a Trinitat Nova, final de línia.
L'estació de Trinitat Nova destaca per la gran alçada que té al seu extrem més proper a la Meridiana (o a la cua de maniobres de 3 vies que hi ha) des d'on entra llum natural de l'exterior a més de 30 metres de profunditat. Per sortir a fora per aquest extrem cal pujar fins a tres trams d'escales o bé pujar amb un ascensor directe fins al vestíbul que queda a nivell de carrer. Per l'altre extrem es pugen també tres llargs trams d'escales fins arribar al nívell d'un dels vestíbuls ja pre-existents de la línia L4 i L11 des d'on es puja a l'andana d'aquestes dues línies. A Trinitat Nova els trens no utilitzen la cua de maniobres i canvien de sentit a les pròpies dues vies existents.
Per tornar a Terrassa no vaig haver de tornar a passar pel centre de Barcelona sinó que vaig agafar la L11 fins a Torre BaróVallbona i des d'allí la R4 fins a Terrassa.
01 d’octubre 2008
Passarel·la de Les Planes en reparació

30 de setembre 2008
Escapada matinal a la L3

28 de setembre 2008
Unitat 211 a Santpedor i Sallent

27 de setembre 2008
Mercè 2008 ferroviària (i III)

Finalment, l'última part va ser fotografiar el viaducte de Duesaigües, pel qual només vam poder-hi caçar bé dos Regionals ja que l'únic mercant que va passar durant l'estona que vam estar-hi ens va enganxar caminant pel pont de vianants que també inclou el magnífic viaducte.
26 de setembre 2008
Mercè 2008 ferroviària (II)

25 de setembre 2008
Mercè 2008 ferroviària (I)

22 de setembre 2008
No segueu a les plataformes dels trens

21 de setembre 2008
Provant la 319.3 amb so, una experiència genial
Avui he provat la darrera adquisició de modelisme ferroviari: es tracta de la 319.3 de Roco digital amb so. Per fer-ho he anat a la maqueta del Club Ferroviari de Terrassa on he pogut disfrutar de l'espectacle. A més de la 319.3 també he provat la 269 i els vagons Verderones, que cada vegada m'agraden més! Ara falta posar una locomotora com déu mana en aquests vagons, que crec que serà la Mikado d'Electrotren (quan surti!).
Per poder apreciar la nova locomotora us poso un vídeo al bloc d'avui on es veu l'encesa de la 319 i l'arrencada remolcant un lleuger tren de mercaderies.
Per poder apreciar la nova locomotora us poso un vídeo al bloc d'avui on es veu l'encesa de la 319 i l'arrencada remolcant un lleuger tren de mercaderies.
17 de setembre 2008
Palautordera: la bella i la bèstia

A Palautordera em pensava que em trobaria bastant moviment d'obres ja que al juliol es va adjudicar la millora de l'estació, incloent un nou pas inferior entre andanes amb ascensors inclosos i remodelació integral de l'edifici de l'estació, a més d'arreglar tots els entorns de l'estació i se suposa que aixecar tota l'andana, avui només aixecada per a tres cotxes. Doncs res de res: només hi havia algunes discretes marques a terra on se suposa que es farà la boca del pas subterrani però ni rastre de maquinària ni operaris... sembla que va per llarg la cosa. De l'estació el què més m'ha sorprès ha estat la seva massiva utilització com a park&ride, imagino que com a complement del de Sant Celoni que sovint està molt saturat; no cal dir que els cotxes aparquen allà on poden, només hi ha una petitíssima zona habilitada on també para el bus urbà de Palautordera.
Durant el parell d'hores i mitja que he estat a l'estació he pogut veure unitats 451, 447, un Civia 465 (objectiu bàsic de la visita), unitats 440R en serveis de mitjana distància i unitats 448R en serveis Catalunya Exprés. A més, he vist un mercant circulant direcció Girona i amb un retard més que considerable també he pogut caçar el Talgo Mare Nostrum circulant cap a Montpellier.
De tornada cap a casa, a bord d'una 447, no m'he pogut resistir a baixar a Granollers Centre i canviar a un Civia 465 que estava estacionat a la via 4 per fer el tram de Granollers a Montcada i Reixac. El darrer tram de Montcada a Terrassa l'he fet en el Regional de Lleida, que anava una mica tard, i que últimament sempre em trobo quan faig excursions ferroviàries!
16 de setembre 2008
De Pl.Molina a St.Gervasi sense sortir al carrer

A la foto del bloc la nova escalinata d'unió entre Sant Gervasi i Plaça Molina. Ens trobem al nivell de l'estació de Pl.Molina a l'accés a l'andana de la via 2; al fons l'estació de Sant Gervasi amb accés a la via 1 amb un tren passant sense fer-hi parada; a mitja alçada a l'esquerra el pas soterrat que porta a l'andana de la via 1 i a la sortida al carrer des d'aquesta andana.
07 de setembre 2008
Granota a Sabadell

Com que no tenia gaires ganes de matinar només l'he anat a caçar a Sabadell-Estació (on ha estat apartat durant l'estona que els visitants estaven a Sabadell) i de baixada cap a Barcelona. La meva ruta ha estat Terrassa-Sant Cugat-Sabadell Estació, amb 14 minuts d'espera a Sant Cugat: la cosa no està gaire ben combinada per fer enllaç entre els S1 i S2 en cap de setmana... Un cop a Sabadell Estació, el 400 (Granota) estava a la via 2 a la sortida de l'estació cap a Barcelona i al cap de molt poca estona ha entrat per la via 1. Ha esperat que sortís el tren regular de Sabadell-Rambla de les 12.54 i després ha entrat cap al túnel sabadellenc. Jo justament he agafat el S2 aquest per anar a Universitat Autònoma i caçar-lo de baixada. Passa el temps i no apareix el Granota... finalment m'avisen per mòbil que el tren s'ha averiat i que anirà només de Sabadell-Rambla a Sabadell-Estació conduïnt des de la cabina de darrere. La gent del viatge l'han enviat de retorn a Barcelona amb el S2 següent regular, que ha passat a contravia per Sabadell-Estació i que ha acumulat quasi uns 10 minuts de retard. Semblava que la caça del 400 per la Universitat Autònoma estava perduda però he decidit esperar-me fins a les 14:00 (de fet ja eren les 13:30) a veure si tenia sort. I finalment així ha estat, darrere el S2 que passa a les 13:42 pel campus ha aparegut pel túnel el 400, que circulava de buit fins a Sant Cugat i posteriorment cap als tallers de Rubí.
Esperem que l'averia que ha tingut avui el Granota no faci que no el veguem circulant fins vés a saber quan, tal com ha passat amb el MAN del Parc de l'Agulla que aquest any ha estat suprimit perquè els trens estan en males condicions...
06 de setembre 2008
Caçant per la Franja. Tamarit, Binefar, Montsó i Selgua

De Binefar hem anat a Tamarit-El Torricó, estació on cap tren de viatgers hi efectua parada comercial, i on hem vist circular el Regional Exprés Zaragoza-Lleida en aquest cas amb la 448R de 2 cotxes (o sigui la 448.002). A destacar que a l'estació hi ha una base de càrrega de balast que s'utilitza per a les obres de renovació de la línia de Canfranc; hi havia alguns vagons tremuja apartats allí.
De Tamarit hem anat a Montsó, tot i que faltaven 3 hores fins la propera circulació per la línia. Després de la llarga espera, ha arribat la 448.002 procedent de Lleida a les 13:55 que al cap de 5 minuts ha tornat a sortir cap a la capital del Segrià. Hem anat a dinar i pensàvem que el Talgo Unamuno arribaria cap a les 15:24; però la sorpresa nostra ha estat sortir del restaurant cap a les 15:10 i veure'l ja allí parat. Es veu que té l'horari superinflat (a saber el perquè) i li otorguen 20 minuts més de temps que el Regional per fer el trajecte de Lleida a Montsó. Tot i així encara l'hem pogut fotografiar amb més o menys gràcia malgrat la corba en S que dibuixa l'estació.
La darrera estació per terres aragoneses ha estat Selgua, on hi tinc avantpassats de la família per part de mare. L'estació de Selgua és força gran i havia estat el punt de partida del ramal a Barbastro i actualment també té un apartador industrial. A Selgua hem pogut caçar el Regional Lleida-Zaragoza, novament amb la 448.002 i l'Unamuno Irun/Bilbo/Salamanca-Barcelona (a la inversa del caçat a Montsó).
Ja de tornada cap a la Regió Metropolitana de Barcelona hem passat per Balaguer on hem pogut veure la nova MAE de FGC instal·lada a l'estació (encara fora de servei) i la banderola de FGC amb el nou format unificat l'any 2008.
04 de setembre 2008
Incorporació de la 319.3 amb so al meu parc motor

03 de setembre 2008
La nova parada del TRAM de Sant Ramon

02 de setembre 2008
Civies a la R2, uns trens poc adequats?

La ruta ha començat a Passeig de Gràcia, on ja hi ha senyalètica adif que encara no havia vist, agafant una 440R en doble que tenia com a destinació Sant Andreu Comtal. He anat fins a l'estació a l'aire lliure ja que és molt més noticiable una foto d'un Civia a Sant Andreu que no pas a Passeig de Gràcia, per on passen des de ja fa temps en serveis R10. Un cop a Sant Andreu Comtal he canviat d'andana i mentre esperva el primer tren que anés cap a Montcada he pogut veure una 252 maniobrant amb el Talgo de París. I dit i fet, anuncien un tren a Vilanova i la Geltrú per la via 2 i apareix un flamant Civia de la sèrie 465. La 252 amb el talgo de París i el Civia s'han saludat, tal com podeu veure a la foto del bloc. A continuació han anunciat el tren a Sant Celoni i novament he tingut sort, ja que ha aparegut un altre Civia 465. He pujat com he pogut perquè el tren anava ple a vessar i he anat fins a Montcada i Reixac, on he pogut fotografiar-lo novament. La tornada fins a Terrassa des de Montcada-Manresa l'he fet amb el regional de Lleida, que circulava amb uns 7 minuts de retard.
El cas és que pel què he vist faig la reflexió de si els trens Civia són adequats per a la línia R2. En primer lloc tenim el problema del "penya-segat" de Passeig de Gràcia entre el nivell de la porta i el de l'andana, on la gent gran se les veu molt fumudes per pujar. I també cal pensar si un Civia 465 pot absorbir la mateixa gent que una UT451 o una doble de 440R o 447. Crec que la resposta és no perquè el trajecte entre Sant Andreu Comtal i Montcada i Reixac l'he fet aixafat contra la porta perquè literalment no s'hi cabia; no vull ni imaginar com anirà quan comenci el curs escolar. Personalment crec que els Civia a la R2 només tindrien sentit si es fessin en composicions dobles de 465, com a Madrid, i s'arreglés l'andana de l'estació de Passeig de Gràcia d'una vegada. I la pregunta clau és, veurem algun dia Civies per la R3, R4 o R7?
01 de setembre 2008
Looking for Verderones loco

30 d’agost 2008
Madrid 2008 (última part). ML1 i Chamberí

La ML1 és una línia de tramvia que ells anomenen metro lleuger, que en 5,4 km i 9 estacions uneix Pinar de Chamartin amb Las Tablas. És un tramvia un tant estrany, ja que de les 9 estacions només 4 són en superfície. La resta són soterrades i el recorregut és en túnel, amb corbes molt tancades que fan que el tramvia vagi molt lent. De fet es percep que aquí el tramvia, a diferència de Parla o Barcelona s'ha construït de manera que gairebé no molesti als cotxes, que sigui el mínim possible no fos cas que li treguessim terreny al vehicle privat. El nostre recorregut va ser des de Pinar de Chamartin, en un impressionant intercanviador d'enllaç amb les línies 1 i 4 del metro amb vestíbul amb tramvia antic inclòs a Antonio Saura, que era la primera estació a l'aire lliure que vam trobar.
D'altra banda, vam tenir la oportunitat de visitar l'estació sense servei de Chamberí, situada a la línia 1 del metro entre Bilbao i Iglésia. L'estació formava part de les primeres 8 que conformaven el metro madrileny inaugurat l'any 1919. La seva proximitat amb les estacions de Bilbao i Iglésia va fer que amb el perllongament d'andanes de 60 a 90 metres deixés de tenir sentit l'estació de Chamberí i es va clausurar l'any 1966. Des d'aleshores l'estació va romandre tancada, si bé es van conservar tots els objectes al seu interior ja que es van tapiar les boques d'accés. Malgrat tot, l'estació també va ser sotmesa a vandalisme fins que es va restaurar totalment per reobrir-la com a museu el març d'aquest any 2008. La veritat és que dóna gust passejar-se per l'estació que conserva tots els elements de l'època i que és com fer un viatge en el temps. El millor de tot és que quan s'està a les andanes antigues i passa un metro; és un museu viu. Tan de bo es pugués fer alguna cosa similar a Barcelona!
29 d’agost 2008
Avui en faig 27

28 d’agost 2008
London 2008 (última part). Viatge a Bath

El nostre tren sortia de l'estació de London Paddington. Un cop comprats els bitllets, esperaríem 25 minuts el tren de la companyia First Great Western ja que l'anterior havia sortit feia 5 minuts. I és que hi ha un tren cada mitja hora en aquesta línia que va fins a Bristol. El tren era un dièsel class 43 HST, amb una motriu a cada extrem i 8 cotxes intermitjos, dels que tan abunden pel Regne Unit i que es troben repartits entre diverses companyies. Tot i que el comboi ja té una edat, per dintre està totalment reformat i és molt confortable, si bé els seients trobo que són excessivament alts i tapen massa la vista del cotxe per dins. Una altra curiositat del tren és que les portes són manuals, s'obren cap enfora i el viatger des de dins ha de baixar la finestreta i treure la mà fora per poder-les obrir. El tren va sortir de la platform 4 de London Paddington a les 10:30 en punt circulant a tota velocitat (125mph o 200km/h) primer per un tram electrificat fins a la bifurcació cap a l'aeroport de Heathrow. Després va seguir per un tram de 4 vies, dues per als ràpids i dues per als trens amb parada a totes les estacions fins a Didcot Parkway, parant també a Reading abans. A partir de Didcot Parkway es circula per dues vies i es fa parada a Swindon i Chippenham, abans d'arribar a Bath Spa, on vam arribar a les 12 del migdia, 1 hora i mitja després de sortir de Paddington. L'estació de Bath Spa és petita, només té les dues vies generals amb andanes laterals, però té força trànsit de trens.
A la foto un tren HST procedent de Londres surt cap a Bristol Templs Meads després de fer parada a Bath Spa.
Aquí acaba el reporatge bloquer del viatge a Londres. Properament tindreu més fotos a trenscat.cat de Londres en l'especial que estic preparant.
27 d’agost 2008
Capturant la 253.001 en proves a Lavern

Després de la 253 em tocava esperar 50 minuts per al proper tren a Barcelona i Terrassa amb parada a l'estació. Durant aquesta estona ha passat primer una altra sorpresa com és la danesa de Comsa remolcant una composició de contenidors; la locomotora l'havia vista però només en treballs de via i obres, mai remolcant un tren de mercaderies que després he descobert que s'havia quedat a la factoria CELSA de Castellbisbal. Així doncs, COMSA sembla que és la primera operadora privada de mercaderies que circula per Catalunya. Després de la de COMSA, hem pogut veure un tren procedent de Solvay circulant cap al sud i just darrere una 269 aïllada.
Finalment, ha arribat la meva 447 força plena de gent amb la qual he tingut l'honor de en 1 hora i 40 minuts tornar a Terrassa. Com agrairé el dia que hi hagi la orbital i per tornar d'aquestes sortides fotogràfiques tardi molt menys de la meitat de temps! A destacar durant la tornada que per l'estació de Molins hem passat a "contravia" ja que a la via 2 hi havia una doble de 447 averiada.
26 d’agost 2008
Accés provisional a Sant Gervasi

Madrid 2008. Voltant pel metro

En concret, els nostres trajectes en metro per la capital van ser els següents: L1 de Chamartin a Pinar de Chamartin, L1 de Pinar de Chamartin a Cuatro Caminos, L2 de Cuatro Caminos a Sol, L2 d'Ópera a San Bernardo, L4 de San Bernardo a Bilbao, L4 de Bilbao a Argüelles, L3 d'Argüelles a Plaza de España, L10 de Plaza de España a Casa de Campo, L5 de Casa de Campo a Urgel, L5 d'Urgel a Oporto i L6 d'Oporto a Méndez Álvaro.
Destacar del metro de Madrid els grans intercanviadors que s'han creat a les zones noves, com ara Chamartín (on destaca que hi ha les andanes fetes per dues línies de metro que hi han de passar en un futur!), Pinar de Chamartín (on hi ha un tramvia antic al vestíbul) o la famosa Principe Pío, de configuració molt singular. Destacar que els enllaços entre línies en molts casos es realitzen andana amb andana (tipus Paral·lel) sense ni tan sols haver de pujar o baixar escales per canviar de tren. També és curiosa la diferència entre els metros de gàlib ample o els de gàlib estret, tot i ser del mateix ample de via. Això sí, com a punts negatius destaca la poca informació que hi ha ja que es troben a faltar els termòmetres de les línies quan baixes a les andanes de les estacions i també a dintre els trens és molt confós ja que duen els esquemes de totes les línies per les que poden circular i costa situar-se. A més, en molts trens no anava la megafonia d'anunci de la propera estació.
A la foto del bloc podeu veure un tren de la línia 10 que va a Puerta del Sur a l'estació de Batán, que ningú diria que és una estació de metro sinó més aviat d'un tren de rodalies.
25 d’agost 2008
London 2008. Overground

El nostre trajecte en l'Overground va ser de Camden Road a West Hampstead. Durant l'espera vam poder veure passar un tren TECO per l'altra via, que no deixa de sorprendre en una estació que és més de "metro" que de "tren". El tren era força comfortable, i a l'interior uns rètols deien que se li havien eliminat alguns seients per disposar de més espai per anar gent dreta. La impressió general és que és un servei nou que encara ha de madurar i adaptar-se a les necessitats de la gent ja que de fet per exemple només hi havia un tren cada 15 minuts, que és un interval de pas una mica massa gran. Imagino que de cara als Jocs Olímpics del 2012 l'Overground estarà ja al dia.
A la foto podeu veure un tren de l'Overground a Camden Road amb destinació Richmond. L'estació té la peculiaritat de que tant hi ha catenària aèria com tercer carril per a la presa de corrent.
24 d’agost 2008
Madrid 2008. El nou "túnel de la Risa"

23 d’agost 2008
London 2008. Wimbledon, un gran hub

22 d’agost 2008
Madrid 2008. Tranvía de Parla

Per començar, parlar del viatge de Barcelona a Madrid en l'AVE directe que té sortida a les 7:30 del matí de Sants. El tren va sortir puntual de la via 1 de l'estació amb una ocupació no gaire elevada. Com que el tren no anava ple, ens vam traslladar de les nostres places del cotxe 8 a la cua del tren on per primer cop hi havia el vidre que separa el departament de viatgers de la cabina transparent! Així doncs, podríem gaudir de visió de la via des de darrere sense cap problema i a més sols en aquella zona. L'AVE arribava a les proximitats d'Atocha a les 10 del matí però es va haver d'esperar una bona estona per tenir via lliure a la terminal madrilenya. Finalment el tren va arribar a l'estació cap a les 10:08, 5 minuts abans de l'hora prevista si bé hagués pogut guanyar ben bé 5 minuts més si hagués pogut entrar directament. Queda clar que els horaris de l'AVE estan inflats per no haver de retornar diners si arriba tard.
Un cop a Madrid, agafaríem una 446 de la línia C4 fins a Parla. A destacar que la 446 es trobava en un estat impecable; de fet en tota la xarxa de rodalies per la que vam circular no vam veure ni un sol tren grafitejat i amb els trens molt nets, a diferència del què passa a Barcelona: potser som menys civilitzats aquí o és que allà vigilen i cuiden molt més els trens...?
Després d'aquesta extensa introducció anem a pel títol del post d'avui: el tramvia de Parla. Aquest tramvia és un cas especial ja que neix de la reivindicació municipal amb la vocació d'humanitzar el centre de la ciutat i garantir la mobilitat dels seus ciutadans. La línia és circular, té 12 km i 16 parades en doble via i uneix el centre amb els nous desenvolupaments urbanístics, especialment Parla Est, i també els diversos punts d'interès del municipi. Té enllaç amb la línia de rodalies a Parla Centro i en tindrà una de nova també a l'estació de Parla Norte, encara en projecte. Els tramvies són Citadis d'Alstom model 302, similars als del TRAM de Barcelona. La primera fase del tramvia es va posar en servei el maig de 2007 i el setembre de 2007 es tancava el cercle. Realment és admirable la posada en servei d'aquesta línia i de fet l'alcalde de la ciutat és un dels més votats d'Espanya en gran part per la introducció del tramvia a la població. El recorregut recorda en gran part els del TRAM de Barcelona, ja que també hi ha parts del trajecte amb gespa a les vies (si bé molt sovint aquesta gespa és artificial). El cercle es completa en uns 30 minuts ja que a la parada d'Estrella Polar el maquinista descansa abans de seguir trajecte. Com a curiositat, entre Av.Sistema Solar i P.Ind.Ciudad de Parla la doble via es separa i cadascuna discorre per un carrer diferent per donar servei a més habitants, ja que els carrers de fet són molt amples i de nova construcció. A destacar l'enllaç amb l'estació ferroviària de Parla (subterrània) que es realitza tot just sortint de l'edifici en una gran andana central sense ni tan sols haver de creuar cap carrer o cap via, tal com podeu veure a la foto del bloc d'avui.
21 d’agost 2008
London 2008. Sant Pancras International

Subscriure's a:
Missatges (Atom)