15 de desembre 2009
02 de desembre 2009
BcnRail 2009
Avui he anat per primera vegada al saló BcnRail, que enguany celebra la seva segona edició. Tot i que podria haver estat millor, no m'ha desagradat del tot ja que hi havia força cosa per mirar i he pogut arreplegar bastants fulletons i bosses (com a totes les fires però en aquest cas encara fa més gràcia). Entre d'altres hi havia stands de la Generalitat, adif, CAF, Alstom, Bombardier, Siemens, TRAM, FGC, Ferrocarriles de la Junta de Andalucía, FEVE, la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril, etc. Llàstima que la part d'exposició de material mòbil l'he trobada molt pobra, ja que només hi havia un 9000 de TMB dels que aniran a la línia L9 amb la porta frontal d'evacuació oberta i un tramvia de CAF que anirà a Edinburgh. El 9000 ja el tenim molt vist però el tramvia d'Edinburgh m'ha causat molt bona impressió, amb un interior molt confortable marcat per uns còmodes seients de pell. Per cert, que m'han enquestat dos cops, hi havia unes noies que no paraven de buscar gent perquè els responguessin preguntes però com que érem els que érem... En fi, si més no la volteta ha valgut la pena, i a més es podia picotejar menjar dels diferents llocs!
21 de novembre 2009
Tall FGC Les Planes-Baixador de Vallvidrera
Avui al matí hem anat a veure el tall de la línia de FGC entre Les Planes i Baixador de Vallvidrera, per la substitució de les agulles en aquesta primera estació (en concret de les quatre agulles que formen la doble diagonal entre les vies generals).
Els trens circulaven únicament des de Sabadell i Terrassa fins a Les Planes (anunciats a les pantalles com a S1 Les Planes o S2 Les Planes). A l'estació finalitzaven trajecte a la via 2 i sortien novament cap a Terrassa/Sabadell utilitzant l'agulla existent al costat Sant Cugat, agulla per la que rarament es veuen trens. De Les Planes a Baixador hi havia fins a 12 autobusos substitutoris (tamany petit). I de Baixador de Vallvidrera a Barcelona hi havia dos trens llançadora oferint un interval de pas de 20 minuts. Això era degut a que circulaven per via única (la via 2) entre Sarrià i Baixador de Vallvidrera. Era molt curiós baixar de Baixador fins a Sarrià per via contrària a l'habitual. A Peu del Funicular a més, per falta de visibilitat del maquinista, un dels agents d'estació donava el "tren disposat" amb paleta, una imatge que des del segle passat no s'havia vist en aquesta línia.
Demà, dia 22, el tall segueix i dilluns es reprèn el servei amb normalitat.
03 de novembre 2009
Provant la s/449 per Barcelona
Ahir vaig anar a estrenar la sèrie 449 pujant-hi. Com que tampoc tenia massa temps ni ganes de pagar un bitllet específic per el nou servei MD vaig decidir agafar el tren només del Clot-Aragó a Sants i viceversa. De tota manera, com que plego a les 15 per fer temps vaig anar a Sant Andreu Comtal on ja s'han canviat les vies i les antigues vies 4 i 6 d'estacionament han passat a ser les vies 1 (direcció Sants) i 2 (direcció Montcada). La catenària s'estava desmuntant a tota velocitat de la resta de vies i ben aviat Sant Andreu Comtal passarà de ser una gran estació a un simple baixador de dues vies amb un munt d'obres al costat.
De Sant Andreu vaig anar al Clot-Aragó on vaig esperar la flamant 449 que venia de Figueres. Amb el nou tren vaig anar fins a Sants. Les unitats 449 em van agradar molt, i de fet canvia radicalment el concepte de tren "regional" ja que la sensació que un té al pujar-hi és que és un tren tipus Alta Velocitat. És molt silenciós, amb les comoditats típiques dels trens de llarga distància (tauleta abatible, reposapeus, llums individuals de lectura i endolls a cada seient). També està bé la zona de pis baix on hi ha una barra de bar i màquines autovenda de menjar i begudes a preus raonables. L'única pega potser són els seients que són una mica massa durs (sense ser evidentment l'extrem de rodalies). També és curiosa la megafonia, que és com molt fineta i en català, castellà i anglès. Després de passejar-me per mig tren fent fotos vam arribar a Sants, on vaig baixar ja que hi finalitzava recorregut.
Segons la web de renfe i d'adif el tren seguia de buit fins al Prat de Llobregat, on em vaig dirigir amb un tren de rodalies. No obstant, al passar per Bellvitge vaig veure la doble composició d'unitats 449 allí estacionades i evidentment al Prat no hi havia res, només una 440R apartada a la via 4. Així doncs, després de treure el cap a la superfície i veure com l'espai "alliberat" per les vies encara no s'ha aprofitat per a res vaig anar a Bellvitge a veure la 449 estacionada a la via 0.
A les 17:46 era a Sants altre cop, on a la via 14 vaig agafar novament la mateixa composició d'unitats 449 (la 022 i la 031) fins al Clot-Aragó, on em vaig acomiadar d'aquests moderns trens dels que m'he quedat amb ganes de fer-hi un recorregut més llarg.
Podeu veure una fitxa i més fotos de la sèrie 449 a trenscat: http://www.trenscat.com/renfe/ut449_ct.html
02 de novembre 2009
Caça estelar a Cerdanyola-Universitat
El dia 1 de novembre de 2009 es recordarà en el món ferroviari com el dia en què va circular l'Estrella Costa Brava pel Vallès. El tren Estrella Costa Brava va efectuar parada comercial a Cerdanyola-Universitat en el seu trajecte de Madrid a Cervera de la Marenda. El motiu del desviament eren les obres de l'estació de St.Andreu Comtal. Per traslladar els viatgers del tren a Barcelona han sigut tan "totxos" de en lloc de posar un tren especial posar autocars... només renfe pot fer alguna cosa semblant! Després vam anar a prop de St.Andreu de Llavaneres on vam caçar el Català Talgo remolcat per la 252-013 (encara en colors G.L.) i un Regional servit per una doble de 440. Finalment, vam anar a Montcada i Reixac on els trens de la R2 nord finalitzaven trajecte a la via 4. A les 11 del matí el tall i restriccions de pas per St.Andreu Comtal van finalitzar i es va restablir totalment la circulació.
28 d’octubre 2009
Primer dia unitats 449
Avui he fet una escapada rapidíssima a Mollet-Sant Fost per veure circular les noves unitats sèrie 449. Per arribar-hi he agafat un R2 des de Passeig de Gràcia servit per una unitat 447 que duia els adhesius de la T-12. La veritat és que no entenc qui ha sigut l'il·luminat que ha manat col·locar els adhesius així ja que no es pot veure res nítid de l'exterior just a l'alçada de la vista. Un cop a Mollet he pogut veure un tren de mercaderies que venia de la línia del Papiol i també la via 3 modificada per encabir el nou pas soterrat i poder-se prolongar pel costat Granollers. A l'hora prevista ha passat la doble composició d'unitats sèrie 449 cap a Barcelona-Sants.
23 d’octubre 2009
Tarda plujosa però amb bona caça a Castellbisbal
Ahir a la tarda, malgrat la forta pluja, vaig decidir anar a Castellbisbal per fer fotos dels trens sota l'aigua aprofitant justament que aquesta estació disposa de marquesines per a protegir-se de l'aigua (malgrat les goteres...). No tenia intenció de caçar res en especial, tot i que si passava algun mercant doncs millor que millor. El cas és que vaig tenir molta sort, perquè durant l'hora que vaig estar-m'hi (de 5 a 6) vaig poder veure dos mercants amb origen-final Castellbisbal i sobretot el Cargometro de FGC, que a més va estar parat una bona estona a la via 4 i que vaig poder fotografiar de gust, malgrat haver d'aguantar amb una mà el paraigües i amb l'altra la càmera...
20 d’octubre 2009
Una tarda a Torredembarra
Ahir a la tarda vaig anar a aprofitar el darrer dilluns amb llum fins tard de l'any 2009, ja que el cap de setmana que ve canvien l'hora i es farà fosc bastant més aviat. Vaig anar a Torredembarra, ja que des de l'any 2006 que no hi havia estat i és un lloc amb un trànsit habitual de trens bastant intens entre mercants, trens de mitjana distància i trens de llarga distància. Tot just arribar-hi, a bord d'una 470 en doble amb destinació Tortosa, vaig canviar d'andana ràpidament perquè a Sant Vicenç havia vist un tren portacotxes deixant pas al meu Catalunya Exprés. De fet, la caça seria prou extensa malgrat que els espessos núvols i les quatre gotetes que queien intermitentment feien que hi hagués poca llum. Entre les 16:00 i les 18:45 vaig poder caçar quatre mercants: el portaautos esmentat amb la 269-051, el butaner Granollers-Tarragona amb la 289-039, un tren de balast amb la 333-356 i un Teco amb una altra 269. També vaig caçar trens de llarga distància: l'Alaris amb sèrie 490 i Euromed amb sèrie 101 i 130. No cal dir que també vaig poder veure trens de mitjana distància, amb unitats 440, 470 i 448.
A les 18:47 agafava un Catalunya Exprés que venia de Tortosa i anava amb una mica de retard que circulava en composició simple i ple com un ou. Vaig decidir baixar a Sant Vicenç de Calders i esperar el Catalunya Exprés procedent de Flix, per veure si tenia sort i el feia la 448-028, que és l'única 448 sense reformar que queda circulant i que encara no tinc caçada amb els nous colors de renfe operadora. Mentre vaig esperar uns 20 minuts a Sant Vicenç de Calders, on s'estan canviant els suports de catenària, vaig poder veure com a destacat un Teco remolcat per la 250-023.
La darrera etapa seria anar amb el Catalunya Exprés que venia de Flix i que per desgràcia feia una 470 molt grafitejada que, tot i venir uns minuts tard, va arribar a les 20:09 ben puntual a l'estació de Sants. Donada l'hora, vaig arribar-me amb un R4 a Manresa a Terrassa Est, on faria una foto ben feta de l'habitual Civia del vespre a Terrassa.
18 d’octubre 2009
Mikado de Toulouse a Cervera de la Marenda
Ahir juntament amb el meu pare vam anar de cacera per la Catalunya Nord. D'una tacada vam anar fins a Banyuls de la Marenda, on després d'esmorzar un "cafè au lait" i un "croissant" vam dirigir-nos cap a l'estació de la vila. Tot just arribar-hi va passar un tren TER Narbonne-Cervera amb locomotora i cotxes convencionals (una cosa a la que no li fan fàstics els de la SNCF). Al cap de pocs minuts va passar el bonic Català Talgo Barcelona-Montpellier amb l'últim Talgo III que hi ha en actiu. Mentre esperàvem el tren de vapor vam pensar que ja no veuríem res més de circulacions però no va ser així ja que dos mercaderies, tot i ser dissabte, van passar per l'estació un cap a Cervera i l'altre cap al nord. Amb una puntualitat britànica va arribar el desitjat tren de vapor, amb la Mikado al capdavant i vuit cotxes i un furgó darrere. I tot sense haver de dur locomotores auxiliars ni punyetes com aquí, tot i realitzar un munt de quilòmetres d'anada i de tornada. Al cap de 10 minuts la composició sortiria cap a Cervera de la Marenda.
Així doncs, de Banyuls vam anar cap a Cervera tot i que a Banyuls just abans de marxar encara passaria un tren de viatgers amb material convencional de buit cap al sud; és brutal el trànsit de trens que hi ha, en comparació amb l'altra banda dels Pirineus! A Cervera vam veure la composició del tren de vapor estacionada i a l'espera de fer les maniobres d'inversió de la locomotora. La coberta de l'estació s'està restaurant i ofereix un aspecte insòlit coberta de blanc. Vam esperar un Regional procedent de Barcelona que va entrar amb una decepcionant 470 grafitejada. Després d'aquest tren vam marxar, per dinar a Portbou i després fer dues breus parades a Colera i Vilajuïga, de les quals no tenia fotos amb les andanes reformades i la cartelleria d'adif.
Aprofito el bloc per enviar una abraçada al meu pare, que em va acompanyar i malgrat la forta tramuntana va ajudar-me fent un vídeo que properament penjarem al YouTube.
16 d’octubre 2009
Visita a línia L9
Avui amb el Col·legi de Camins, Canals i Ports hem visitat les obres de la línia L9 del metro de Barcelona. Aquesta vegada la visita ha estat a l'estació d'Onze de Setembre, al tram 4, que ja es troba en la fase final de la seva construcció realitzant-s'hi la part d'arquitectura i la propera instal·lació d'escales mecàniques, ja que en aquest pou l'accés als trens no es farà amb ascensors sinó amb trams d'escales mecàniques donat que el túnel no discorre tan profund com en altres casos. L'estació no obstant sí que es troba en el túnel de 12 metres de diàmetre dividit per la meitat característic.
Més tard, hem anat de l'estació d'Onze de Setembre a l'estació d'Eixample Nord, al Prat de Llobregat i al tram 1 de la línia L9. En aquest cas el túnel és d'un diàmetre menor, de 9 metres, i les estacions es realitzen entre pantalles com el mètode "convencional". Eixample Nord és ara també el punt on es fa el proveïment de les dovel·les per al túnel i l'extracció de terres, substituint el pou d'atac on es va introduir la tuneladora de Mas Blau. D'aquesta manera s'evita realitzar llargs trajectes per l'interior del túnel fins arribar cal punt d'excavació.
A la imatge del bloc podeu veure l'andana de l'estació d'Onze de Setembre.
05 d’octubre 2009
Castelldefels, Platja i Centre
Avui he anat de visita a Castelldefels per veure les obres acabades de l'estació del centre i l'evolució de les obres a l'estació de Platja de Castelldefels. A Castelldefels l'estació ja està acabada; s'ha construit un nou pas inferior de comunicació entre andanes que disposa també d'un ascensor i s'ha realitzat el tancament total de les instal·lacions, de manera que ara cal passar per l'edifici de viatgers per entrar i sortir. Un curiós vigilant m'ha cridat l'atenció per fer fotos (encara estem així!) tot i que quan li he ensenyat el paper d'adif dient que ja no cal permís ha callat. Però no perquè es cregués el què deia el paper sinó perquè en el fons ell ho veia com un permís. Jo li he dit que encara que no dugués permís podria fer fotos però ell dur que dur que no, que l'estació era de renfe Rodalies i que podia fer fotos dels trens però no de les instal·lacions (!). Contradicció total ja que les instal·lacions justament són d'adif i els trens de renfe operadora. En fi, com que no baixava del burro he passat de seguir-me discutint ja que de fet després ha sigut molt amable i fins i tot em deixava entrar gratuïtament a les andanes... un personatge l'home aquest!
A Platja de Castelldefels la cosa encara va una mica més endarrerida, sembla que s'està acabant de fer el pas inferior, tot i que es manté la limitació de pas a 30 km/h pels trens i s'està realitzant el tancament de l'estació.
De trens he caçat el típic d'aquestes hores en aquesta línia (menys l'Euromed de les 16:00 que se m'ha escapat): el Talgo Mare Nostrum, el Talgo a Múrcia i l'Alaris, a més de molts trens de Rodalies (Civia, 447 i trens de dos pisos) i trens de mitjana distància.
25 de setembre 2009
Cacera de la Mercè amb un inici de 10
Ahir vaig anar amb un ex-company de feina i bon amic a fer fotos de trens aprofitant la festivitat de la Mercè. La cacera va començar a Castellbisbal, on esperaríem el Cargometro de FGC que tenia pendent i que tenia moltes ganes de caçar. Ja eren vora tres quarts de 10 i amb les esperances per terra pensant que potser no circularia per ser festa a Barcelona va treure el cap per la corba la 353.04 arrossegant el TMD direcció Port. Va ser un "subidón" total i vam poder-lo fotografiar amb bona llum, tot i que el tren anava prou ràpid cap al Port.
De Castellbisbal vam anar a Cambrils, estació on només havia estat una vegada i que tot i que no és que m'entusiasmi especialment tenia ganes de tornar-hi. A Cambrils vam veure-hi únicament trens regionals ja que tot seguit vam marxar cap a Mont-roig del Camp, estació encantadora que conserva dues aiguades i molt sabor ferroviari en el tram de via única del corredor del Mediterrani. A Mont-roig vam poder veure l'Alaris, el Talgo de Múrcia, el Talgo Mare Nostrum, l'Euromed i un mercaderies que havíem vist al matí formant-se a Castellbisbal.
De Mont-roig vam anar a Marçà-Falset, on vam dinar al fantàstic restaurant de l'estació. Mentre menjàvem van passar dos mercaderies que no vam poder caçar. Després de dinar va passar un regional cap a Barcelona i al cap d'una hora un Teco amb una 250 cap a l'interior. Fins al cap de 2 hores no passaria cap més tren, que seria el regional de Zaragoza. Finalment, va venir un tren químic de plataformes que va fer encreuament amb el Catalunya Exprés Flix-Barcelona.
19 de setembre 2009
Tuneladores AVE La Sagrera i Montcada
Ahir vam anar a una visita organitzada pel Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports a les obres de la línia d'alta velocitat Barcelona-Figueres. En concret la visita va ser a les obres de l'estació de La Sagrera i del túnel de Montcada i Reixac. A La Sagrera vam anar al Punt d'Informació i Atenció al Ciutadà (PIAC) on hi ha diverses maquetes i explicacions de com ha de quedar tot l'àmbit de Sagrera-Sant Andreu i on vam rebre les oportunes explicacions. A continuació vam visitar el pou d'atac de la tuneladora que ha de perforar per sota Barcelona des de La Sagrera fins a Sants. La tuneladora té el back-up muntat abans del pont de Bac de Roda i s'està procedint a muntar el capçal a l'altra banda, a causa de les limitacions d'amplada existents per passar per sota el pont a causa de les cimentacions d'aquest. També vam poder veure el complex procés que s'ha seguit per salvar la Torre del Fang, edifici històric sota el qual passarà el túnel de la LAV.
Més tard vam anar cap a Montcada i Reixac, al pou d'atac de la tuneladora situat a prop del riu Ripoll. Allí ja s'havia començat a perforar un petit tram de túnel d'uns centenars de metres, túnel únic de 11 metres de diàmetre per on passaran les dues vies de la línia d'alta velocitat i que passarà sota el riu i sota la població de Montcada. La mateixa tuneladora servirà per realitzar el soterrament de les vies actuals. A la foto del bloc podeu veure una imatge del túnel de Montcada.
11 de setembre 2009
Viatge a Itàlia. Florència
Reprenent el viatge a Itàlia, el dia 11 d'agost vam fer el trasllat de Roma a Florència a bord d'un Eurostar per la línia anomenada la "Direttissima". El 1977 va començar-se a construir la línia que es va completar l'any 1992, reduint el temps de viatge entre ambdues ciutats a 1 hora i 20 minuts en un trajecte de 260 km. La velocitat màxima dels trens és de 250 km/h. La línia s'està modificant actualment a paràmetres de línia d'alta velocitat i circulació de trens a 300 km/h, que formarà part del corredor Berlin-Palermo.
El viatge en tren Eurostar va ser molt còmode, amb composicions de 12 cotxes i seients en disposició tertúlia de 2+2 amb tauleta al mig. Els seients no es giren ja que de fet els trens no paren de realitzar inversions de marxa a les estacions principals, ja que la majoria són estacions terme. De fet, el tren que vam agafar era un Nàpols-Milà, que havia de fer inversió de marxa a Roma Termini i a Firenze Santa Maria Novella. L'estació de Roma Termini és impressionant, amb més de 20 vies a l'aire lliure i on ningú s'exclama perquè la soterrin. Firenze Santa Maria Novella és una mica més reduïda però de característiques semblants, i el tren tampoc molesta per res. Destaca a les andanes de les estacions unes pantalles digitals on apareix el punt de parada de cadascun dels cotxes per tal que la gent es pugui situar abans que arribi el tren.
A la foto l'Eurostar que vam agafar estacionat a l'estació de Firenze Santa Maria Novella abans de seguir el trajecte cap a Milà.
10 de setembre 2009
09.09.09 Cacera amb moltes preses
Ahir, dia 09-09-09 (curiosa data), vaig anar amb un amic de cacera per la línia de Vilafranca. El primer lloc escollit va ser al viaducte de Lavernó de Sant Sadurní d'Anoia. Per arribar-hi vam agafar el tren a Vilafranca que passa les 15:20 per Vilafranca però que circulava amb 20 minuts de retard. Un cop a Sant Sadurní era qüestió d'esperar, amb molta paciència i aguantant la calor, un mercant. Va trigar a passar, i després d'entretenir-nos observant AVEs, Avants i Alvies va venir una doble de 269 remolcant el butaner Granollers-Tarragona. Més tard també vam poder veure una altra doble de 269 que tibava un llarg portacotxes groc.
Ja cansats de Sant Sadurní ens en vam anar cap a Castellbisbal. La primera estona no va ser gaire animada però l'arribada de la 269-109 amb un mercant que es va estacionar a l'estació, i les maniobres següents, animaven la tarda. Però només era l'inici del petit festival que tindríem ja que en pocs minuts passaria una altra doble de 269 amb un Teco, una 250 amb el químic i... el plat fort del dia i que tenia moltíssimes ganes de fotografiar: la 335-011 d'Euro Cargo Rail, el primer tren d'operador privat de mercaderies que caço a Catalunya. Cal dir que aquesta caça va ser ja quasi en el temps de descompte, ja que ja hi havia el R7 a la via 4 esperant per sortir i que volia agafar fins a Cerdanyola.
Així doncs vaig tornar a Terrassa via Rubí-St.Cugat, podent observar les obres que s'estan duent a terme. Actualment l'accés a la línia es fa únicament pel catet del triangle de la línia Papiol-Mollet més proper a Castellbisbal. L'altra via es troba actualment sense catenària. També vaig poder veure un nou apartador per a trens d'ample UIC abans del túnel que desemboca a l'estació de Rubí. Un cop a Cerdanyola vaig agafar un R4 fins a Terrassa Est, on m'esperaria que vingués un dels suposats Civia que estan fent alguns serveis L'Hospitalet-Terrassa a la línia R4. I així va ser, després d'una llarga espera vaig tenir el privilegi de viatjar en un Civia 465 de Terrassa Est a Terrassa. El tren tornaria després de buit cap a Barcelona. Llàstima que l'estació de Terrassa no és precisament magnífica d'il·luminació i costava fer fotos decents sense trípode. En fi, suposo que ja ens cansarem de veure'ls els Civia a la R4!
06 de setembre 2009
A Núria amb les vies de l'estació renovades
Ahir vaig anar a Núria a fer un tomb pel Cremallera. Vam arribar justet a les 8:30 a Ribes Enllaç i pels pèls vam poder agafar el "Tren de l'Excursionista" on fan un 30% de descompte sobre el preu habitual del bitllet (que no és poc!). Vam pujar amb l'A11 en simple circulant com ja no pot ser d'altra manera pel túnel del Roc del Dui. A la boca sud ha desparegut l'agulla temporal que van situar-hi per accedir a l'antic traçat, per on ara hi ha una pista que s'utilitza com a camí alternatiu al camí vell de Queralbs a Núria.
En arribar a Núria vam veure que les vies de l'estació, que fins ara eren les originals de 1931 s'han renovat completament, incloses les agulles d'entrada, que ara estan motoritzades tot i que comandades pràcticament in situ, cosa que provoca més d'una corredissa al personal de Núria. Les noves vies de l'estació són amb travessa tipus Èpsilon però únicament amb una làmina de cremallera en lloc de les dues habituals. El què sí que es manté original del 1931 és l'agulla diagonal entre les vies 1 i 2 a la zona de mercaderies.
Altres novetats observades són la incorporació dels nous logotips de FGC (amb el quadrat verd i el logo de sempre desplaçat a la dreta) a tot el material i que trobo que no queda malament del tot, la finalització de la coberta de Ribes Enllaç on a la via 2 s'hi guarden els dos Sport Wagen i l'obertura de la Central de Reserves a la cotxera on es guardaven els cotxes a Ribes Vila, on s'han carregat interiorment el cotxe número 11 per situar-hi una oficina que dius, calia?
01 de setembre 2009
Sant Andreu Comtal potes enlaire
Ahir a la tarda vaig acostar-me a Sant Andreu Comtal per veure de prop les obres pel pas de la línia d'alta velocitat i la transformació de la xarxa convencional. En primer lloc vaig anar a la nova passarel·la que enllaça el barri de Sant Andreu amb les cotxeres del Triangle de TMB, on l'activitat d'obres era frenètica. Després vaig dirigir-me cap a la pròpia estació de Sant Andreu, on ja està operativa el què era l'antiga via 6 que és la que enllaça amb els tallers de material motor. L'antiga via 4 està col·locada però encara sense catenària i pendent de connectar. De fet les antigues vies 4 i 6 passaran a ser les vies 1 i 2, o sigui les principals i s'habilitaran noves andanes. La zona d'estacionament de cotxes convencionals del costat est s'està aixecant i s'ha demolit l'antic edifici de serveis per al material remolcat. Durant l'estona que vaig estar per allí vaig caçar un munt de Civies, 447, un Euromed sèrie 101 i una 252 remolcant un Talgo IV (per al Talgo de Múrcia).
29 d’agost 2009
Avui en faig 28
28 d’agost 2009
A Granollers caçant el Català Talgo i l'Elipsos a Zurich i Milà
Ahir a la tarda sortint de la feina vaig anar a Granollers Centre on havia quedat amb un amic per caçar el Català Talgo Montpellier-Barcelona, el darrer Talgo III que queda en servei, i de passada caçar el llarg Trenhotel a Zurich i Milà. També de passada si teníem sort (no vam tenir-ne) potser veuríem algun mercaderies i qui sap si algun tren en proves o quelcom d'interessant.
El Catalan Talgo anava amb la 252-070 encara amb decoració "Grans Línies" i amb la inscripció "Altaria", suposo que deu ser de les últimes que queden així encara sense la decoració renfe operadora. Per deixar pas al Catalan Talgo el Rodalies St.Celoni-Aeroport va ser apartat a la via 4. Per a l'Elipsos a Zurich (Pau Casals) i Milà (Salvador Dalí) també un rodalies Aeroport-St.Celoni va ser apartat, en aquest cas a la via 3. Llàstima que l'hora a la que va passar (20:15) la claror ja no era cap maravella i la foto no va quedar tan perfecta com hauríem volgut.
27 d’agost 2009
Un darrer matí de vacances ferroviàries (II)
Dimarts al matí vaig seguir la meva excursió anant cap a la nova estació de Sant Cugat-Volpelleres (al final es veu que no serà ni Vulpalleres ni Vullpalleres) que està en construcció. Des del mes de juny s'hi està circulant en via única per el canvi de la rasant de la línia que s'hi està efectuant en aquest punt. En primer lloc es va reperfilar la via 2 i actualment s'està refent la via 1. D'aquesta manera es poden veure els trens que van cap a Sabadell circulant per via contrària a l'habitual.
Finalment, vaig anar cap a Castellbisbal, on em vaig situar molt a prop de la boca est del túnel de Castellbisbal de la xarxa de via ampla amb l'esperança de veure algun tren de mercaderies com el TMD de FGC o alguna locomotra d'alguna operadora privada. Durant el parell d'horetes que vaig estar-hi vaig poder veure fins a quatre mercants, a més de les innumerables unitats 447. Els mercants més destacables van ser un Teco circulant direcció sud remolcat per la 253-017 i més tard la 250-006 amb un altre Teco en la mateixa direcció.
La darrera etapa de la sortida matinal va ser una frustrada caça del tren de la Seat de FGC de via mètrica del migdia, que molt probablement no va circular i si va fer-ho va ser totalment fora de l'horari habitual.
Estrena del flickr de trenscat
Avui estreno, en fase de proves i a veure si realment em val la pena mantenir-lo, el flickr de trenscat.cat. Ja fa un temps que mirant això del flickr vec que és un lloc interessant d'intercanvi de fotos i a més en general hi ha molt bones fotos ferroviàries. D'aquesta manera s'obre un nou canal de comunicació de trenscat encara més directe que el bloc, que no desapareixerà. El flickr és més per veure fotos destacables i noves de trens (per no haver-ne de seleccionar només una, com sol passar al bloc) i no haver d'esperar les actualitzacions de trenscat per poder-les veure. En fi, espero que us agradi i que sigui interessant aquest nou mitjà per a penjar imatges. També espero poder-ho mantenir més o menys tot al dia, flickr, bloc i pàgina web!
L'enllaç al flickr de trenscat: www.flickr.com/photos/trenscat/
Ben aviat també estarà disponible l'accés directe des de la pàgina d'inici de trenscat.cat.
L'enllaç al flickr de trenscat: www.flickr.com/photos/trenscat/
Ben aviat també estarà disponible l'accés directe des de la pàgina d'inici de trenscat.cat.
26 d’agost 2009
Un darrer matí de vacances ferroviari
Ahir era el meu últim dia de vacances estiuenques, de manera que donat que em vaig despertar força d'hora vaig decidir-me a anar a fer fotos ferroviàries durant el matí. Per començar no vaig anar gaire lluny de casa, al pont de Can Boada de la línia Barcelona-Manresa-Lleida d'adif on vaig caçar el saler Manresa-Flix que va passar amb una mitja hora de retard sobre l'hora "habitual".
De Terrassa vaig marxar cap a Santa Perpètua de Mogoda, on volia observar les obres del nou PAET que s'hi està construint, així com de les obres de doble via fins a Mollet. La cosa està força avançada; el PAET es troba ja construït i amb via però sense catenària a la via d'apartador (únicament d'ample internacional, cosa curiosa) que hi ha a la dreta de les principals, mirant sentit Mollet. Quant a les obres de duplicació de via fins a Mollet també es troben bastant avançades, si bé encara queda col·locar catenària i desconec com està la connexió amb la línia de Granollers i Portbou.
La cacera va seguir però ho posaré en un altre post. També seguiran les entrades del viatge a Itàlia, amb els viatges en tren Roma-Florència i Florència-Venècia.
23 d’agost 2009
Viatge a Itàlia. Roma (IV)
El darrer dia a Roma ens vam arribar a la costa del mar Mediterrani, en concret vam anar fins al Lido di Ostia. Per anar-hi vam utilitzar el ferrocarril de Roma a Ostia, que surt de Roma-Porta San Paolo. L'estació de San Paolo és una estació terme en superfície amb 7 vies, que té enllaç amb l'estació de Piramide de la línia B del metro. Hi ha tres tipus de trens que circulen per la línia, tots de 6 cotxes: uns no reformats, uns de reformats (sense aire acondicionat) i uns CAF similars als de la línia A del metro de Roma i per tant similars també als 5000 del metro de Barcelona. L'interval de pas en dia feiner d'agost era de 15 minuts i trigant uns 30 minuts fins al centre del Lido di Ostia. Fins a EUR Magliana el ferrocarril discorre en paral·lel amb la línia B del metro, amb estació comuna a San Paolo Basilica.
22 d’agost 2009
Viatge a Itàlia. Roma (III)
El tercer dia a Roma vam anar a conèixer una mica el pintoresc ferrocarril Roma-Pantano, que surt del costat de l'estació de Roma Termini i es dirigeix cap a l'oest de la ciutat. La línia és un ferrocarril de 17,8 km que en alguns trams té característiques de tramvia d'ample de via de 950 mm. El tren uneix actualment l'estació situada al costat de Termini anomenada Laziali amb Giardinetti. El tram de Giardinetti a Pantano es va clausurar l'any 2008, ja que el traçat serà aprofitat per la futura línia C del metro de Roma que es posarà en servei l'any 2011.
Nosaltres vam fer un petit tram de línia, només dues parades des de Laziali fins a Porta Maggiore, el principal hub de línies de tramvia de la ciutat. L'estació de Laziali està en un costat del carrer, amb tres vies però característiques ferroviàries. D'alguna manera, tot plegat recordava una mica la línia Llobregat-Anoia quan circulava per la superfície per la zona de L'Hospitalet i Cornellà, tot i que en aquest cas les interseccions van regulades amb semàfors tipus tramvia i no amb barreres. Els petits combois que hi circulen són de tres cotxes i n'hi ha alguns de reformats, però nosaltres vam tenir sort d'agafar-ne un de ben autèntic, que va amb seients com si fos un autobús en disposició 1+1. En definitiva, per mi aquesta va ser la línia amb més encant que vam agafar a Roma, que no sé quins plans de supervivència té ja que he sentit a dir que la volien integrar amb la xarxa de tramvies urbans de Roma canviant l'ample de via i suposo que moltes de les característiques que fan la línia ben única.
19 d’agost 2009
Viatge a Itàlia. Roma (II)
El segon dia d'estar a Roma vam agafar la línia A del metro per desplaçar-nos de Termini fins a la zona del Vaticà.
El Metro de Roma va ser obert el 1955. Actualment hi ha dues línies, la línia A (taronja) i la línia B (blava). Una tercera línia, la C (verda), i un ramal de la línia B, estan actualment en construcció. La xarxa actual (38 km) té forma de X amb intersecció de les dues línies a l'estació de Termini, la principal estació ferroviària de Roma.
La línia A del metro de Roma va entrar en servei el 1980 i circula tota ella en túnel soterrat excepte el pas sobre el riu Tíber, que es fa a l'aire lliure. Molta part és amb túnels independents i andanes centrals a l'estil del metro de Londres o la línia 2 de Barcelona entre Universitat i Monumental. Totes les estacions tenen un aspecte similar, una mica fosc i una mica deixat. Per la línia A circulen trens de CAF similars als 5000 del metro de Barcelona.
La línia B va ser la primera del metro romà, que pretenia unir l'estació de Termini amb un nou districte al sud-est de la ciutat que s'havia de celebrar el 1942. L'entrada d'Itàlia a la Segona Guerra Mundial va truncar el projecte i la línia no es va finalitzar fins el 1955. El 1990 es va estendre la línia de Termini cap al nord-est.
18 d’agost 2009
Viatge a Itàlia. Roma (I)
Inicio una sèrie d'entrades al bloc sobre el viatge a Itàlia que he fet amb la meva xicota, a la que envio una forta abraçada i molts petons des d'aquí i que m'estimo amb bogeria, del qual vaig arribar ahir. El viatge no era ferroviari però com de costum un sempre té temps de veure algun que altre tren, i més tenint en compte que el viatge seria a Roma, Florència i Venècia, amb desplaçaments entre aquestes tres ciutats en tren.
Però com a primera entrada poso una foto del Leonardo Exprés, tren que uneix l'aeroport de Roma Fiumicino amb l'estació de Roma Termini en un servei directe non-stop però que se'l fan pagar a un elevat preu (11,00 euros per persona!). També hi ha un tren que para a totes les estacions però que deixa a altres estacions de Roma i no a Termini, que és on havíem d'anar.
La línia de Fiumicino a Roma Termini és tota de doble via sense passos a nivell. La composició del Leonardo Exprés és de cotxes convencionals amb locomotora elèctrica en composició push-pull. Els cotxes són tipus "Estrella" que en diríem aquí, amb portes automàtiques només als extrems per les quals costa bastant pujar i baixar maletes. Als extrems dels cotxes hi ha salons tipus compartiment amb 3 seients cara a cara i passadís lateral i la part central dels cotxes és en disposició clàssica tertúlia de 2+2. Hi ha diversos espais per col·locar-hi les maletes això sí. Els trens en general es veuen una mica deixats (brutots) i amb grafitis, potser fins i tot en alguns casos més que aquí, que ja és dir.
A l'estació de Roma Termini el tren ens deixa a les vies exteriors a l'estació i hem de fer una llarga caminada abans no sortim de l'estació, que és una gran estació terme a l'aire lliure.
A la foto del bloc el Leonardo Exprés a l'estació de l'aeroport de Roma Fiumicino.
05 d’agost 2009
L5 tallada de Collblanc a Can Boixeres
Ahir va ser el primer dia del tall de la L5 entre Collblanc i Can Boixeres, i hi vaig passar per veure com funcionava tot el dispositiu de serveis de busos alternatius. A la foto del bloc podem veure una unitat 5000 que ha finalitzat trajecte a Collblanc i sortirà novament cap a Vilapicina (està tallat també de Vilapicina a Horta). Per cert, era curiós veure el rètol al final de l'andana que deia "senyors motoristes, final de línia".
03 d’agost 2009
Pg.Gràcia-Terrassa sense canviar de tren
Avui, aprofitant el tall del túnel de Plaça Catalunya de la xarxa de via ampla, he tornat realitzant un recorregut molt especial. El tall del túnel de Plaça Catalunya és per a la instal·lació de la catenària rígida, i provoca que els trens de les línies R3, R4 i R7 es quedin a St.Andreu Arenal per una banda, els de la línia R1 a El Clot-Aragó i els de la R4 sud a Sants. Però hi ha una excepció, i són els trens de mitjana distància L'Hospitalet-Manresa-Lleida (tot i que de fet només arriben a Manresa ja que la línia està tallada de la capital del Bages a Calaf). Els trens Barcelona-Lleida per Manresa circulen desviats de Sants per Passeig de Gràcia, i per això he pogut fer un insòlit viatge sense transbordaments des de l'estació de Passeig de Gràcia fins a Terrassa en una 440R. El tren efectuava parada també a El Clot-Aragó i Sant Andreu Comtal, on molts viatgers confosos pujaven. Sort del maquinista i de l'interventor que anaven avisant que el tren no anava a Granollers, sinó que anava cap a Manresa i Lleida. El tren ha vingut quasi 20 minuts tard per, segons he sentit, un problema d'un altre tren a les agulles de L'Hospitalet. En fi, un plaer poder anar directe de Passeig de Gràcia a Terrassa via ramal de les Aigües.
31 de juliol 2009
Pubilla Cases L5
Avui he hagut d'anar a Pubilla Cases ben d'hora al matí per verificar el funcionament dels autobusos alternatius que es posaran en servei el proper dilluns 3 d'agost a les 10 de la nit per al tall de la L5 entre Collblanc i Can Boixeres. Per aquest motiu i aprofitant que l'estació de Pubilla Cases estarà tancada del 3 d'agost al 10 de novembre li he fet una foto, ja que no en tenia cap de l'estació des que es va adaptar a PMR i es va remodelar integralment.
25 de juliol 2009
Comiat del Talgo III
Ahir a la tarda vaig voler fer el meu comiat del Talgo III que aquest cap de setmana deixarà de circular del Talgo Miguel de Unamuno, aquest cop sembla que definitivament. Després de 45 anys de servei el veterà tren es mereix una bona jubilació tot i que està per veure quin futur els depara, ja que es parla de que n'envien a l'Argentina i que també en desballestaran d'altres. Esperem que si més no en sobrevisqui alguna per fer trens especials, ja que ara per ara només quedarà el Talgo III RD per al Catalan Talgo de Barcelona a Montpellier.
Per acomiadar el mític tren vaig anar a Tarragona, on l'estació en el parell d'hores que vaig estar-m'hi estava força tranquil·la. No vaig caçar un gran nombre de mercants, però els pocs que vaig veure van ser de "qualitat": un Teco de Transport Combinat amb una doble de 269, la 253-012 (per fi una 253 ben caçada i sense grafitejar!) remolcant un Teco i la 333-356 remolcant el butaner. A més dels trens de mitjana distància també vaig poder veure l'Alaris, Euromed (tant de sèrie 101 com de sèrie 130) i el Talgo a Múrcia format per un Talgo IV i un Talgo VI en doble composició.
A les 18:14, ben puntual a la seva cita, entrava per la via 2 el Talgo Miguel de Unamuno encapçalat per la 252-050. Jo tenia plaça al cotxe 15, que era a la segona composició de les tres que formen el Talgo a partir de Castejón. Realment no sé d'on venia la meva composició si de Bilbo o de Salamanca, imagino que la d'Irun és la que es situa just darrere la locomotora. El viatge en el Talgo III va ser una delicia tot i que no se li treu prou suc de la velocitat a la que pot arribar sobretot a partir de Castelldefels, on va a pas de tortuga segurament per dur algun tren de rodalies al davant. Finalment, arribàvem a la via 12 de Barcelona Sants amb uns 10 minuts de retard, on després d'acribillar el tren a fotos vaig acomiadar-me'n per marxar cap a casa.
22 de juliol 2009
Hora punta a Estació de França
Ahir a la tarda vaig anar a l'Estació de França per veure bàsicament el Trenhotel a Milà i Zurich i el Catalan Talgo arribant a Barcelona des de Montpellier. La veritat és que no m'esperava veure tant moviment per aquella estació on hi ha moltes hores del dia que és ben morta i on només es mouen els trens de la R2 sud i poca cosa més. Durant l'hora i poc que vaig estar-me per allí a més de veure el Trenhotel a Milà i Zurich que estacionat a la via 3 pràcticament no hi cap a l'andana i que és impossible de fotografiar amb la locomotora al capdavant, vaig poder veure dos trens de la sèrie 130 (que suposo que fan serveis Euromed), a més del Catalan Talgo arribant a l'estació i que il·lustra la foto del bloc d'avui, el Trenhotel a París que sortiria més tard i diversos trens de mitjana distància i de rodalies. A més, en una de les vies mortes exteriors a la gran coberta hi havia un Alaris de la sèrie 490 estacionat. En definitiva, una estona ben entretinguda en una Estació de França que durant una estona sembla que recuperi el gran esplendor que havia tingut en l'antiguitat.
20 de juliol 2009
El tren de Port Aventura
Dissabte passat vaig anar a Port Aventura amb la xicota (molts petonets des d'aquí) i uns amics. A mi no és que m'agradin especialment les atraccions perquè ho passo malament i crec que no val la pena, tot i que al final vaig acabar pujant a les tres atraccions d'aigua que hi ha al parc: aquella dels troncs, els Ràpids i el Tutuki Splash. A Port Aventura també hi ha un ferrocarril prou interessant per als aficionats als trens, que uneix la zona de la Mediterrània amb la zona del Far West. Els trens funciona amb vapor tot i que crema fuel (es nota molt per la olor que desprèn) i imiten les locomotores vaporoses americanes. A Port Aventura només hi havia estat una vegada l'any 1995 però crec recordar que aleshores hi havia dos combois circulant simultàniament, mentre que aquesta vegada només n'hi havia un i això que de gent n'hi havia força tot i no ser exagerat.
17 de juliol 2009
Tren SEAT FGC en intersecció Zona Franca
Avui per motius de feina hem anat ben d'hora al matí a la Zona Franca per mirar què passa a la intersecció del carrer A amb el carrer 6, on hi ha una rotonda que la línia de mercaderies de FGC Sant Boi-Port voreja. Representa un punt perillós amb els vials per on circulen els camions del polígon industrial donada l'escassa senyalització existent. Per observar la situació hem observat el pas del tren de la Seat del matí circulant direcció Port. La senyalització lluminosa de pas a nivell no funcionava i ha fet que el tren carregat de cotxes hagi hagut de passar a 5 km/h per la intersecció sense parar de pitar perquè els vehicles paressin i el deixessin passar... tot un espectacle! Ja de tornada hem pogut observar les obres de la L9 (de fet serà la L10 en aquest tram) al llarg del carrer A, per on discorrerà a través d'un viaducte elevat que ja es troba força avançat.
13 de juliol 2009
Veient la llum al túnel de Pl.Catalunya
Avui al matí en arribar a Pl.Catalunya (FGC) he vist que el túnel estava amb tots els llums encesos. No és el primer cop que m'hi he trobat però avui ha estat el primer cop que m'he decidit a fer-li una foto, ja que normalment vaig tan adormit que em fa mandra fins i tot això. El resultat no és cap maravella però tenint en compte que està feta amb la càmera petita, a pols i abans de les 8 del matí crec que pot passar...
09 de juliol 2009
La 253-001 en una estoneta a Castellbisbal
Ahir de camí cap a Olesa a veure la meva tan estimada xicota (un petó des d'aquí!) vaig fer una parada a Castellbisbal per veure què caçava en uns 40 minuts que vaig estar a l'estació. La primera estona va ser una mica avorrida però després en pocs minuts van passar fins a 4 mercants, entre ells un Teco que venia del sud remolcat per la "flamant" 253-001. De flamant poc en tenia perquè anava vergonyosament grafitejada de dalt a baix que tenint en compte que és una locomotora novíssima crec que a renfe li hauria de caure la cara de vergonya de dur locomotores així. La foto veureu que està retocada digitalment perquè no em dóna la gana de mostrar els delictes d'aquests energúmens.
07 de juliol 2009
XIV Trobada de Vaporistes-Modelistes
El passat cap de setmana i en motiu de la Festa Major de Terrassa es va celebrar al Ferrocarril de Vallparadís la XIV Trobada de Vaporistes-Modelistes. Per a l'ocasió es va estrenar la locomotora "Terrassa" que podeu veure a la foto del bloc d'avui. Com podeu veure és una locomotora de vapor de butxaca que funciona amb carbó i aigua.
01 de juliol 2009
Nou Mercat Nou
Ahir a la tarda es va posar en servei la remodelació de l'estació de Mercat Nou després d'haver estat totalment tancada l'estació des de l'any 2007 i amb només l'andana direcció Fondo des de l'any 2006. Aquest migdia-tarda hi he anat una estoneta per veure què tal eren les noves instal·lacions. Tot i que l'estació anterior tenia el seu encant (una mica cutrillo tot s'ha de dir) la nova no m'ha desagradat gens. Tot i ser coberta és molt lluminosa ja que té tota una façana de vidre per la que entra la llum de fora. També s'ha de dir que per la banda muntanya, on limita amb les vies d'adif, de moment està tot obert i entra llum quan se suposa que en el futur estarà tot cobert i quedarà tot plegat més fosc. Desconec si també està previst fer alguna mena de paret de vidre en altres punts però penso que estaria bé que ja posats a cobrir almenys les parets es facin amb vidre i que entri llum de dia als túnels. Ja veurem com quedarà quan estigui la cosa acabada...
L'estació és curiosa ja que a l'inversa de la resta d'estacions el vestíbul es situa sota les vies en lloc de sobre. He pogut fer força fotos i tot i que el vigilant m'ha vist i m'ha avisat que en principi no podia m'ha dit que sent el primer dia de servei que em deixava fer. Tal com estan les coses a TMB és d'agraïr tot i que és ben absurd que no es puguin fer fotos quan fins i tot renfe-adif ja ho deixen fer lliurement.
Podeu veure més fotos de l'estació de Mercat Nou a trenscat.cat, que per una vegada l'he actualitzada molt i molt ràpidament (no us hi mal acostumeu!) http://www.trenscat.com/tmb/01mercatnou_ct.html
29 de juny 2009
Passejant per la T4 un dissabte tarda
28 de juny 2009
Visita a l'estació de Fondo L9
Avui hem anat a veure l'estació de Fondo de la flamant nova línia L9 del metro, que es posarà en servei la propera tardor entre Can Zam i Can Peixauet. La veritat és que les noves instal·lacions són força espectaculars, sobretot pel què fa al pou d'ascensors que baixa del nivell vestíbul fins al nivell de les andanes. En diuen la catedral i de fet no els falta raó donades les generoses dimensions d'aquest. Una bateria d'ascensors de gran capacitat baixen els 35 metres de fondària en només 15 segons. També ha estat interessant entrar al túnel pròpiament dit on es situa l'andana amb les mampares de vidre per separar els espais. Finalment el trèbol que ens ha ensenyat el guia de que si teníem sort podríem veure un tren en proves no ha funcionat i només hem vist el túnel buit. La visita en sí és prou interessant, i feta espetacular amb una sèrie de joc de llums i audiovisuals. Un punt molt fosc de la visita: no es permet fer fotos! Per això us en poso una de l'estació de Fondo però de la L1 amb la unitat 6001...
25 de juny 2009
Caçant un 5000 a la L5
La caça d'avui no té res d'especial però aprofitant que havia d'anar a Can Boixeres per motius laborals justament relacionats amb la L5 he fet una foto d'un 5000 a l'únic tram a l'aire lliure que ens queda al metro de Barcelona, ja que no sé si entre Mercat Nou i Santa Eulàlia queda res descobert o ja està tot tapat i la parada de la L11 de Torre Baró-Vallbona també estava al caure de cobrir-la. En fi, esperem que el petit tram de Can Boixeres es mantingui per molts anys!
20 de juny 2009
Les Planes desteulada
19 de juny 2009
Túnel número 5 a La Floresta
Ahir a la tarda tornant cap a casa vaig fer una parada a La Floresta per fer una foto que feia temps que tenia ganes de fer i és dels nous desviaments que es van posar dins el túnel de La Floresta ja farà cosa de 2 anys. En concret volia abusar una mica del zoom i fer una foto en què es veiés una 111 enfilant la corba d'entrada al túnel, emulant una magnífica foto que em van passar no fa massa.
Finalment no va ser possible tenir una foto d'una 111 en aquesta posició ja que els dos cops que vaig intentar la foto sempre hi havia una 112 que anava direcció Barcelona que em tapava el tren S5, ja que només hi havia un escàs minut de marge per poder fer la foto bé. No obstant, al final vaig poder una foto que no em desagrada gens, d'un encreuament d'una 111 i una 112 amb el túnel pel mig.
17 de juny 2009
Sant Cugat Vulpalleres a 32ºC
Aquest migdia he tingut la "temerària" idea d'anar a veure les obres de la nova estació de Sant Cugat Vulpalleres de FGC que feia temps que tenia pendent. A més, no hi he anat ni en cotxe ni en renfe, de manera que he baixat a Sant Joan i he anat a peu fins a Sant Cugat passant per la zona d'obres, amb la calorada de quarts de quatre de la tarda.
Les obres de l'estació ja són ben visibles i comencen a prendre forma. S'ha col·locat un tram d'andanes que queden en forma de pont sobre la línia Papiol-Mollet i ja s'està fent l'estructura dels edificis d'accés. També s'han col·locat un total de dos conjunts de dues agulles diagonals a cada costat de la futura estació (és a dir, un total de 8 canvis!) per permetre la circulació en via única al tram de l'estació. Caldrà circular temporalment per una sola via donat que se n'ha de modificar el perfil longitudinal per tal que el tram d'andanes la rasant es situi pràcticament en horitzontal. La línia Papiol-Mollet tot i que passa just per sota no formarà un intercanviador directe que es podria haver resolt amb un sol moviment vertical molt ràpid sinó que caldrà caminar ben bé 400 metres entre les dues estacions. Coses de la mala planificació i coordinació.
L'estació de Sant Cugat Vulpalleres es preveu que entri en servei a finals de l'any 2010.
15 de juny 2009
150 anys de l'arribada del tren a Martorell Can Carreras
Ahir es va celebrar l'arribada del tren a Martorell Can Carreras, és a dir, l'arribada a Martorell creuant el riu Llobregat ja que tres anys abans havia arribat a la vila del Baix Llobregat però a l'altra banda del riu. Per celebrar l'efemèride, l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Martorell va organitzar un viatge en un tren històric de l'Asociación Zaragozana de Amigos del Ferrocarril y de los Tranvías (AZAFT). El tren va venir dissabte des de Casetas, on es guarda el material, fins a Martorell per via Lleida i va tornar ahir mateix per via Casp. El tren estava format per una composició molt inèdita de veure a Catalunya com és la locomotora elèctrica 7702 "anglesa", furgó de correus, estafeta de correus, cotxe llit YF, cotxe llit T-2, cotxe restaurant CIWL, 5000 i cotxe saló ZZ-1601.
El tren va sortir passades les 10:30 del matí de Martorell, que vaig caçar minuts després a la sortida del túnel de Castellbisbal en el tram potser més feréstec del curt recorregut que feia la composició fins a Molins de Rei. Un cop va passar el tren vaig anar cap a l'estació on amb un rodalies vaig arribar-me a Molins per veure les maniobres de canvi de posició de la locomotora i fotografiar el tren en aquesta estació. Finalment vaig anar cap a Castellbisbal novament per agafar el cotxe i anar-me'n cap a Martorell, on caçaria el tren que arribava pocs minuts abans de les 12:30 al pont del Llobregat. A la via 3 de Martorell va estar parat fins a les 2, temps que vaig aprofitar per visitar el tren per dins, cotxe a cotxe, mentre es feien els actes de celebració a davant de l'estació.
En fi, un cap de setmana ben carregat de trens històrics entre ahir i avui, tan de bo se'n pugui repetir un altre en el futur!
13 de juny 2009
El Tren dels Llacs
Avui dissabte juntament amb tots els amics del Club Ferroviari de Terrassa hem anat al Tren dels Llacs, recentment posat en servei sota aquesta denominació per part de FGC. La veritat és que tot el viatge és un plaer, amb uns paisatges magnífics amb uns cotxes de compartiments de primera i traccionant la Garrafeta fins a Balaguer i després les dues "Ye-Ye" fins a La Pobla. L'estat de la línia és impecable, excepte als trams de túnel en què no s'ha renovat la via, cosa que permet al tren històric circular a bona velocitat. Està clar que aquest tren és un èxit rotund, en el que la demanda ja supera la oferta. Ens hem de felicitar tots pel ressucitament d'una línia que fins fa ben poc temps estava tocada de mort. Felicitats a FGC pel rellançament de la línia i a ARMF per la preservació de tot el tren històric. Hi tornarem!
08 de juny 2009
Caça a Hospital General força avorrida
Aquesta tarda he anat a prop de l'estació d'Hospital General per posar-me a peu de via a caçar trens, a poder ser força mercants i si hi havia una mica de sort el butaner amb la 253. Al final només he vist un mercaderies circulant direcció nord, dues 447 regulars i una 440R també regular. Tot plegat ben avorridot i sosot.
Per això poso una foto que he fet de camí cap a Hospital General. Es tracta del Baixador de Vallvidrera de FGC, on si sou observadors podreu veure que han canviat els suports de catenària per pòrtics rígids. Té pinta que ho aniran canviant a totes les estacions; la veritat és que prefereixo els suports de cable perquè no tapen tant les fotos però suposo que si els canvien per alguna cosa serà.
07 de juny 2009
De Portbou a La Molina per la Catalunya Nord (i IV)
La darrera etapa de la llarga jornada ferroviària seria fer una ràpida visita a l'estació de Puigcerdà per veure com estaven les obres de renovació de via entre La Molina i la frontera amb l'Alta Cerdanya. A l'estació de la capital de la Cerdanya ja hi havia col·locada la via 1 amb nova travessa monobloc de formigó i s'havien aixecat les altres dues vies de l'estació per renovar-les, avançant a un ritme més ràpid del previst, ja que en principi la línia ha d'estar tallada fins el mes de novembre. De Puigcerdà i abans de tornar cap a casa, vam passar per La Molina on temporalment finalitzen els trens procedents de Barcelona i on els viatgers han d'agafar un bus substitutori. A la zona propera a La Molina ja es veia la via renovada (encara per balastrar i anivellar) amb travessa nova en aquest cas de fusta.
06 de juny 2009
De Portbou a La Molina per la Catalunya Nord (III)
La següent etapa del viatge era seguir la línia de Tren Groc, que enguany celebra el seu centenari (1909-2009). De moment no se sap que estiguin preparant cap esdeveniment concret en especial però sí que s'estan realitzant algunes actuacions en aquesta línia tan encantadora, fantàstica i única dels Països Catalans. Per una banda La Vie du Rail ha editat el llibre "Les Cent Ans du Train Jaune" de Guillaume Pourageaux que vaig poder adquirir al quiosc de l'estació de Perpinyà i que és un llibre molt ben editat i que val molt la pena. I l'altra cosa que s'està realitzant a la línia i que és ben visible és la restauració del mític pont Gisclard, que segons s'informa a Vilafranca de Conflent "recuperarà els seus colors en el seu centenari". Per aquest motiu la circulació està tallada de Vilafranca a Montlluís entre setmana. No obstant, els caps de setmana i festius (i el dilluns 1 de juny era festiu a França), sí que circula per tota la línia completa. Del pont Gisclard en obres vam poder fer-ne una foto en un lloc preciós que il·lustra la foto del bloc.
04 de juny 2009
112 i 111 ja quasi totes amb el nou logo
Avui he fet escala a Hospital General per fer-hi una foto d'una 111 direcció Barcelona en servei S5. En aquest cas i de fet en totes les unitats que he vist duien ja el nou logo de FGC, no n'he vist cap amb l'antic. De fet fins i tot alguns trens de via i obres al COR de Rubí es veien amb el nou logo taronja enganxat. Diria que ja poques unitats queden amb els logos antics, si es que en queda alguna!
03 de juny 2009
De Portbou a La Molina per la Catalunya Nord (II)
De Portbou ens dirigim en cotxe vers la línia d'Elna al Voló, actualment destinada únicament al transport de mercaderies. Primer passem per l'antiga estació de Brullà, per on encara hi passen els trens però cap hi té parada en no tenir la línia servei de viatgers. L'antic edifici de viatgers ha estat reconvertit a una magnífica casa rural que encara conserva l'antiga taquilla i que és regentada per una senyora, la Joaquima, molt amable i que ens va deixar veure tota la casa amb tota llibertat (vegueu www.anciennegare.net). De Brullà vam anar cap al Voló on la cosa ja va estar tan bé; està tota l'estació tancada i no s'hi pot accedir per enlloc, ens van dir que teníem l'accés "interdit" (segur que tot això ho han après del nostre costat dels Pirineus...). La ruta va seguir cap a Perpinyà on segueixen les obres per adaptar l'estació a l'arribada de la línia d'alta velocitat des de Figueres. Com que era festiu poc moviment hi havia, en l'estona que vam estar només vam poder fotografiar un TGV Duplex que estava fent temps per sortir cap a Paris. A més, hi havia vaga de taquillers, de manera que l'estació encara es veia més morta.
Ens dirigim ara de Perpinyà cap a Vilafranca de Conflent, on seguirem la línia ferroviària recentment renovada fent parada a totes les estacions i baixadors per fotografiar-los (tot i que malhauradament sense tren...). Vam parar doncs al Soler, Sant Feliu d'Avall, Millars, Illa de Tet, Vinçà, Marquixanes, Prada de Conflent, Rià i Vilafranca de Conflent. A la foto del bloc d'avui podeu veure l'estació d'Illa de Tet amb els seus característics pòrtics de catenària; és l'única estació entre Perpinyà i Vilafranca amb dues vies i on s'hi poden realitzar encreuaments.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)